Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Miért nem lehet a felengedett...

Miért nem lehet a felengedett terméket vissza fagyasztani?

Figyelt kérdés
2010. okt. 30. 23:36
 1/4 anonim válasza:
100%

a fagyasztás egy tartósító eljárás, melynek célja egyrészt megőrizni az élelmiszer ízét, minősgét, tápanyagértékét, másrészt meggátolni a káros baktériumok szaporodását, az étel romlását. fontos, hogy az élelmiszert a lehető leggyorsabban hűtsük le és ne szakadjon meg a hűtőlánc folyamata!


az újrafagyasztásnak két veszélye van: az első inkább csak minőségromlás: a kiolvasztott és újrafagyasztott étel tápértéke, íze csökken, állaga romlik (ez főleg a megolvadt víztartalom újrakristályosodása miatt). mondjuk szerencsére ez a gyakoribb, de azért inkább tényleg tartsuk be a szabályt!


a második veszély, hogy a felolvasztás során az élelmiszer romlása felgyorsul, és ha egy szakszerűtlen kiolvasztás (mert elvileg hűtőben kellene kiolvasztani) után egy már baktériumoktól hemzsegő ételt újra lefagyasztásával és kiolvasztással nő a kockázata egy esetleges mérgezésnek. ugyanis a fagyasztás nem pusztít el minden bacit, van ami csak elszenderedik és várja, hogy újra támadhasson...

2010. okt. 31. 00:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Főzd meg,akkor már újra fagyaszthatod.
2010. okt. 31. 06:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat
2010. okt. 31. 22:50
 4/4 anonim válasza:
79%

Szakszerű a válasz, de a pontos ok, ami miatt összeesik minden újrafagyasztott cucc az az, hogy az élelmiszeriparban úgy próbálnak fagyasztani - nem mindig sikerül nekik - hogy baromi gyorsan megfagyjon a cucc... mert ekkor kis apró jégkristályok keletkeznek.

Ha lassan fagy meg a termék, akkor nagy jégkristályok keletkeznek, amik kiszúrják a sejtfalat, ezáltal vízveszteséget okoznak az élelmiszerben. Értsd: a tálcában állni fog a víz, míg a motyó egy ázott, taknyos zsebkendőhöz fog hasonlítani. Ez legjobban a gyümölcsöknél tapasztalható, ott figyelhető meg. Ha sérül a sejtfal, akkor annyi. A bacik másik kérdés, és jogos, hogy főzd meg, vagy legalábbis főzd elő, s akkor újra fagyaszthatod... ált. húsokat.

2010. nov. 8. 00:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!