Miért nem lehet a felengedett terméket vissza fagyasztani?
a fagyasztás egy tartósító eljárás, melynek célja egyrészt megőrizni az élelmiszer ízét, minősgét, tápanyagértékét, másrészt meggátolni a káros baktériumok szaporodását, az étel romlását. fontos, hogy az élelmiszert a lehető leggyorsabban hűtsük le és ne szakadjon meg a hűtőlánc folyamata!
az újrafagyasztásnak két veszélye van: az első inkább csak minőségromlás: a kiolvasztott és újrafagyasztott étel tápértéke, íze csökken, állaga romlik (ez főleg a megolvadt víztartalom újrakristályosodása miatt). mondjuk szerencsére ez a gyakoribb, de azért inkább tényleg tartsuk be a szabályt!
a második veszély, hogy a felolvasztás során az élelmiszer romlása felgyorsul, és ha egy szakszerűtlen kiolvasztás (mert elvileg hűtőben kellene kiolvasztani) után egy már baktériumoktól hemzsegő ételt újra lefagyasztásával és kiolvasztással nő a kockázata egy esetleges mérgezésnek. ugyanis a fagyasztás nem pusztít el minden bacit, van ami csak elszenderedik és várja, hogy újra támadhasson...
Szakszerű a válasz, de a pontos ok, ami miatt összeesik minden újrafagyasztott cucc az az, hogy az élelmiszeriparban úgy próbálnak fagyasztani - nem mindig sikerül nekik - hogy baromi gyorsan megfagyjon a cucc... mert ekkor kis apró jégkristályok keletkeznek.
Ha lassan fagy meg a termék, akkor nagy jégkristályok keletkeznek, amik kiszúrják a sejtfalat, ezáltal vízveszteséget okoznak az élelmiszerben. Értsd: a tálcában állni fog a víz, míg a motyó egy ázott, taknyos zsebkendőhöz fog hasonlítani. Ez legjobban a gyümölcsöknél tapasztalható, ott figyelhető meg. Ha sérül a sejtfal, akkor annyi. A bacik másik kérdés, és jogos, hogy főzd meg, vagy legalábbis főzd elő, s akkor újra fagyaszthatod... ált. húsokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!