Kezdőoldal » Ételek, italok » Konyhai praktikák » Hogyan kell a rántást készíteni?

Hogyan kell a rántást készíteni?

Figyelt kérdés
Kezdő "háziasszony" vagyok. Eddig ahányszor rántásos ételt kellett csinálnom mindig kivert a víz, mert nekem a rántás mindig egy csomóba áll össze, amit lehetetlen simára kikavarni. Szóval hogyan kell a rántást készíteni, miből mennyit és miután és meddig? Lépésről lépésre, pontos adatokkal leírnátok nekem?
2010. júl. 22. 12:44
 1/5 anonim ***** válasza:
91%

Hűha.Szóval

Annyi olajat teszel, hogy 2 kanál liszt benne jól oldódjon fel.(persze előre vársz h melegedjen egy kicist az olaj s aztán teszed bele a lisztet. Ha túl hig akkor teszel még lisztet ha túl sűrű akkor még olajat.Szóval enm kell parázni). Majd hagyod, hogy egy kicsit piruljon meg a liszt, én 3-4 percig szoktam, közben kavargatom, amikor úgy látom, hogy kész akkor, lekapcsolom a gázat. És töltök hozzá hideg vizet, amitől hirtelen besűrűsödik, persze gyorsan kavarom, és még teszek vizet és addig teszem amig már nem olyan nagyon sűrű, és addig kavartam, hogy szépe egyenletes lett.

Persze a lábosból vehetsz ki (mármint amibe kell a rántás) forró levet és azt is gyorsan hozzákavarod és úgy töltöd bele a kivánt ételbe, és amikor töltöd akkor is kavarod.


Persze tehetsz hagymát is a rántásba, először hagymát piritasz és aztán teszed a lisztet.

2010. júl. 22. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ohhh a rántás.. még sok tapasztaltabb hölgy szakács is összerezzen a szó hallatán, pedig nem egy nagy varázslat. Miért is kell a rántás? Nem kötelező és elhagyható, de erősen javasolt :) A levesünknek különleges ízt ad és kicsit be is sűríti, amitől még laktatósabb lesz. Ne féljünk a rántástól, mert kis odafigyeléssel egyáltalán nem nagy varázslat és nagyon megéri. Vegyünk egy teflon serpenyőt, pl egy palacsintasütőt, majd abba töltsünk kb. 1 dl olajat. Tegyük fel a tűzhelyre közepes lángra és adjuk hozzá az 1 púpos evőkanál lisztet. Közben természetesen a levest NEM vesszük le, csendesen fő amíg elkészítjük a rántást.


A rántás egyik trükkje, még a szemünket se vegyük le róla amíg el nem készül :) Folyamatosan kavargatva pirítsuk meg halványan a lisztet az olajban. Ne várjunk látványos és jelentős színváltozást, tehát nem lesz a liszt sötétbarna vagy fekete :) ha mégis akkor kezdjük a rántást újra, mert csúnyán megégettük. Egy halvány aranybarna árnyalatot fog kapni mire elkészül. Az arányokat menet közben állítjuk be, mert a liszt minősége határozza meg, hogy mennyi olajat képes felszívni. Ha kell, azaz csomós sűrű darabos az összekevert olaj és liszt, akkor tegyünk bele még olajat. Az állaga legyen olyan, mint egy sűrű tejbegríznek, azaz ne legyen folyós, de ne is álljon össze. Aki diétázik, az kevés oliva olajban is piríthatja a lisztet ekevés olaj már nem oszt nem szoroz. . . Ha a liszt megpirult, ez kb. 3-4 perc kavargatott sütés az olajban ami láthatóan serceg, sül, akkor vegyük le a tűzhelytől és kavargassuk tovább 1-2 percig, míg kicsit visszahűl a serpenyő.


SZABÁLY! Meleg rántást hideg vízzel kell felengedni, tehát készítsünk magunk mellé fél liter hideg vizet. Nem kell bele mind, de had legyen :) , majd öntsünk bele egy deci vizet és kavargassuk folyamatosan. A rántás felhígítva legyen csomómentes. Addig öntsünk bele vizet decinként kavargatva, amíg egy sűrű tejszerű masszát nem kapunk. Ha hígabbra sikerül nem baj, nem okoz kárt. Ha a rántás kicsit csomós is lett, nem kell elkeseredni, használjunk levesszűrőt és szűrjük át,így megszabadulunk a csomóktól. A rántás elkészítése maximum 5-6 perc. Ne időzzünk vele sokat, mert akkor közben szétfő a levesünk :)


Most jöhet a FÚZIÓ :) azaz a rántást beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Lassan öntsük a levesbe a rántást és közben a levest folyamatosan lassan kavargassuk. Ha nem kavarjuk akkor a forró víz összekapja az egyes részeket a rántásban (összefő a liszt) és gombócleves lesz az eredmény :) amit persze mi nem szeretnénk. Tehát folyamatosan kevergetve öntsük a rántást a levesbe. Fűzzük fel a levest újra, gyakran keverve, hiszen a rántástól kicsit visszahűl. Sokan itt be is fejezik, de én javaslom, hogy a berántott levest gyakran kavargatva főzzük 3-4 percig, így összefőnek az ízek. Ha ez kész, vegyük le a tűzhelyről és ízlés, szerint tálaljuk mély tányérban.

2010. júl. 22. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

még tanács:

lehet egyszerre több rántást csinálni és hűtőben eláll befőttes üvegben. Utána ezt a forró lével kell elkeverni, úgy tenni az ételbe.

De ha nincs időd, kedved rántással kínlódni, jó helyette az ételsűrítő por is.

2010. júl. 22. 13:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Én régen a Nagymamámtól úgy tanultam, hogy a rántás készités Pitagórász tétele: FORRÓ RÁNTÁST HIDEG VIZZEL, - HIDEG RÁNTÁST FORRÓ VIZZEL!!! Igy soha nem lesz csomós.
2010. júl. 22. 17:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a válaszokat, tanácsokat! Ígérem a legközelebbi rántáskészítésnél megfogadom őket, és remélem most már sikerülni fog.
2010. júl. 23. 11:54

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!