Miért teavaj a teavaj?
Itt az igazság:
Miért 'tea' a teavaj?
„Azt tudom, hogy mi a különbség a főző/sütővaj és a teavaj között, azonban nem tudom, hogy mi köze a teához.”
A Magyar Élelmiszerkönyv nemzeti termékleírásokat tartalmazó kötelező előírásairól szóló igen kacifántos és hivatalos dokumentum szerint „a teavaj tejszínből, tej eredetű tejsavkoncentrátum hozzáadásával vagy anélkül készült, "víz a zsírban" emulzió típusú vaj.” Ez a meghatározás áll egyébként a szendvicsvaj és a márkázott vaj címszavaknál is, ez utóbbinál kiegészítve azzal, hogy meg kell felelnie a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek.
A szendvicsvaj zsírtartalma előírás szerint 68-72 százalék, e keretet semelyik irányba nem lépheti át. A teavaj és a márkázott vaj egyaránt 80 százalék zsírt kell hogy tartalmazzon.
És ez az elnevezés kulcsa! Tibetben és Ázsia sok egyéb országában is nagy hagyománya van a vajas teák fogyasztásának. A hagyományos tibeti vajas tea, a Po Cha a víz és a teafű mellett tejet, sót és vajat tartalmaz. Minél zsírosabb a hozzáadott tej és vaj, annál kellemesebb a tea íze és állaga.
A nagy zsírtartalmú vajat hívjuk tehát teavajnak, hiszen – bár ritkán vetemedünk ilyesmire – ha vajas teát készítenénk, a kis zsírtartalmú szendvicsvajjal vajmi kevésre jutnánk.
Forrás: [link]
Mivel nem volt valószínű, hogy száz éve a teavaj elnevezésénél Magyarországon olyan behatóan ismerték volna a tibeti teakultúrát, utána néztem a dolognak. Igazi K un K történet:
Teavajnak csak az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén nevezik a magas zsírtartalmú vajat. Létezik az osztrákoknál, cseheknél, szlovákoknál, szlovéneknél és horvátoknál is, máshol nem. A Teebutter szót csak az osztrákok használják, a németek csak a Buttertee-t ismerik, és ott a tibeti vajas teát jelenti.
A Teebutter szónak pedig eredetileg semmi köze sincs a teához. Egyszerűen egy betűszóról van szó, ahol a "TE" a sziléziai Teschen tartományt, az E az Erzherzögliche (főhercegi) címet. A legjobb vajat a monarchiában Frigyes tescheni főherceg sziléziai tejüzemeiban, a mai Cieszyn-ben termelték, és onnan vitték a bécsi udvarba. Ennek márkajelzése volt 1895-től kezdve a "TE.E.", ami aztán tee formában köznevesült az egész országban, majd az utódállamokban. Frigyes hercegnek az ausztriai családi kastélyának 8Schloss Albertina) honlapján is leírják a sztorit: "Seit 1895 wurde die TE.E.-Butter aus der Te(schener) E(rzherzoglichen) Molkerei nach Wien geliefert, woran noch heute die Bezeichnung "Teebutter" erinnert."
Sziléziában ma is számon tartják, hogy Cieszyn-ben (Teschen-ben) készült a monarchia legjobb vaja. Ráadásul ők nem is tudnak róla, hogy az előtag teát jelent, mivel lengyelül teljesen másként hangzik a teát jelentő herbata szó. Ők ma is úgy tudják, hogy földrajzi eredetmegjelölésről van szó: "Na sniadanie dawniej smarowało się chleb masłem wyrabianym w Cieszynie o nazwie "TEBUTER" / masło cieszynskie/ Teschener Butter."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!