Mc'Donalds ba, miért másabb a sültkrumpli mint mikor veszek gyorsfagyasztott félkész sültkrumplit itthonra és megcsinálom én magamnak? Miért finomabb az övéké?
ezért: Hozzávalók:
2 nagy Idahoi vörösesbarna burgonya
1/4 csésze cukor
2 evőkanál kukoricaszirup
(Ételadalék: izocukor– „HFCS–High Fruitos Corn Sirup” magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup. Ha boltban nem kapható kukoricaszirup: 1 csészényihez, használj 1 1/4 csésze kristálycukrot, és 1/4 csésze folyadékot (használd a receptben kért folyadékot).
1½-2 csésze forró víz
6 csésze Crisco® főzőmargarin „Crisco® shortening”
1/4 csésze marhahúszsír (vagy tedd félre a zsírt a korábban sült hamburgerekről)
só
A hasábburgonya előkészítése
Hámozd meg a krumplikat. Egy nagy keverőedényben vegyíts cukrot, kukoricaszirupot és forró vizet. Győződj meg róla, hogy a cukor elolvadt. Hasábburgonya szeletelőt használva, vágd fel a meghámozott krumplikat szalmakrumplivá. A burgonyahasáboknak 1/4 * 1/4 hüvelyk vastagnak kell lennie, és kb. 4 – 6 hüvelyk hosszúnak. (Késsel is el lehet készíteni, de nagyon sok vele a munka) Helyezd a szalmakrumplit a cukros-vizes edénybe, és tedd hűtőbe. Hagyd ázni kb. 30 percet.
Amíg átitatódnak, rakd a főzőmargarint az olajsütőbe. Tekerd fel a hőmérsékletet „Maximumra”. A főzőmargarinnak nagyon sok idő kell, hogy előmelegedjen. Végül is cseppfolyóssá fog válni. Miután felolvadt és legalább 375 °C –os, szárítsd meg a krumplikat és öntsd őket az olajsütőbe (légy óvatos, rendkívül forró lesz).
1 - 1½ perc után, vedd ki a krumplit a sütőből és rakd egy szalvétával/ papírtörlővel bélelt tálba, tányérra. Majd hagyd hűlni 8, 10 percet a hűtőszekrényben.
Mialatt hűlnek, add a zsírt vagy a marhahús pecsenyezsírt a forró főzőmargarinhoz. Újra tekerd a hőfokot maximumra. Kavard a zsírt, amíg beleolvad az olajba. Egybe fog olvadni a kettő.
Miután az olajsütő újramelegedett 375 °C – 400 °C -ra, tedd bele a krumplit és süsd újra. Ez alkalommal 5–7 percig, míg arany-barnák nem lesznek. Aztán vedd ki és tedd őket egy nagy edénybe.
Bőségesen szórd meg sóval, majd rázd össze, hogy a só egyenletesen elkeveredjen (kb. egy teáskanál sót ajánlok, vagy talán egy kicsivel többet).
Forrón kell felszolgálni, azonnal, amint elkészül, és élvezni az ételt! A burgonyák méretétől függően, ez a recept kb. 2 közepes méretű adagot ad.
Különleges Jegyzetek
Jegyzet¹ ***** Ha több krumplit akarsz, kétszerezd meg a hozzávalókat --- de NE duplázd a sütőolajt. Csak készítsd őket adagokban, hozzáadva kb. 1/4 csésze főzőmargarint és egy evőkanál zsírt a második sütéshez.
Jegyzet² ***** Ha vagy egy perc sütés után kivesszük, majd visszatesszük a krumplit az olajba, úgy tűnhet, hogy ez egy nagy farba rúgás, de csak azért, mert az is. De ez egy fontos „elősütési” lépés, ami szükséges, hogy kihozzuk azt a nagyszerű ízt.
Jegyzet³ ***** Egy egyszerűbb McDonald's szalmakrumpli másolatért, használhatod a fagyasztott, előszeletelt Ore-Ida® hasábburgonyát. Csak süsd meg ugyanúgy a főzőmargarin és zsír keverékben, kihagyva az „elősütési” eljárást. Süsd -még fagyott állapotában- 6-10 percig, (a mennyiségtől függően) míg arany-barna nem lesz. Ezek is jók, de nem olyan hibátlanok ízben és alkatban, mint a friss recept.
Miben releváns az, hogy a receptíró süti a sültkrumplit a mekiben? Ő kap egy fagyasztott, félkész terméket, amelyet bele kell tenni a megfelelő hőfokú olajba. Most ebből melyik folyamatban derül ki, hogy miből van és hogyan van?
Amúgy javaslok egy mekis vezetőknek szóló képzésen való részvételt, ott is elárulják a "nagy titkot", amely nem titok: a hasábburgonya porlasztott burgonyából van, egy csomó adalékanyaggal. Mint ahogy a fagyasztott hasábok többsége. Nem tűnt még fel, hogy nincs "széle" a burgonyának, és minden "tökéletes"? Azért mert gép préseli. Persze el lehet hinni, hogy nem így van. Ettől függetlenül ez még így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!