Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ha az embernek fáj a lelke,...

Ha az embernek fáj a lelke, akkor mije fáj?

Figyelt kérdés

Vegyük azt, hogy nem létezik lélek. Csak egy önműködő sejthalmaz vagyunk. Ez esetben érzékeljük a külvilágból érkező ingereket. Ha megégetjük magunkat, akkor érzékeljük, hogy az fáj. Bár igaz, hogy a fájdalomérzet az agyban keletkezik, épp ezért, a bőrünk fájdalma is valójában illúzió, egy figyelmeztetés arra, hogy el kell húznunk onnan a kezünket. valójában az agyunk egyszerűen így reagál, fájdalomérzetet kelt, amely fogalmam sincs hogy képződik le az agyban, tehát tulajdonképpen mi magunk képzeljük oda a fájdalmat, és valójában azt is az agyunkban érezzük. na mindegy, a kérdés nem is igazán ez.

Hanem ugyebár sokan mondják, hogy "fáj a lelkem", meg hasonlók. Nem fáj kívül semmije, nem fájnak az idegei, nem sérült meg egy sejtje sem, hogy az ingert küldjön az agyba a fájdalomról. Akkor mégis mije is fáj az embernek, ha fáj a lelke? Van, amikor kínzóan fáj. De ha nincs lélek, akkor mi is fáj pontosan? Az agyunk mely területe fáj? Vagy ha nem az agyunk fáj, akkor mink? Érezzük a fájdalmat, tehát valamink fáj. Belül, talán egy ideg görcsbe rándul, vagy mi? Nem értem. Vagy talán mégis létezik a lélek?

2016. aug. 20. 01:47
 1/9 anonim ***** válasza:
53%

Én még ilyet soha sem hallottam hogy valakinek konkrét fájdalma van, amit a lélekkel azonosít.

Ezt az emberek átvitt értelemben használják, azaz amikor mérhetetlen szomorúságot éreznek akkor mondják hogy fáj a lelke, ha ehhez egy érzés társul akkor azt különböző enzimek hozzák létre, puszta kémia mint az amikor azt érzed hogy szerelmes vagy, vagy nagyon ideges-adrenalin-.

2016. aug. 20. 01:59
 2/9 A kérdező kommentje:
Igen, igen. Mondjuk amikor nagyon szomorú valaki. Akkor mije fáj? Mit csinálnak az enzimek? Az ember mely sejtjeire vannak hatással, amiért konkrétan fájdalmat érez? Nyilván valahol a testében érzi a fájdalmat, nem is a lelkében. Csak annyira különös fájdalom, hogy az ember azt hiszi, hogy belülről jön. El tudom képzelni, hogy egyes pszichopatáknak nem képződik olyan enzim, ami a lelki fájdalmat okozná.
2016. aug. 20. 02:05
 3/9 A kérdező kommentje:
Pontosabban ilyen fajta testi fájdalmat.
2016. aug. 20. 02:08
 4/9 anonim ***** válasza:
A szomorúságot nem a tested 1 bizonyos pontján érzed, ez az agyadban történik, biztos megvan a kémiája.
2016. aug. 20. 02:29
 5/9 anonim ***** válasza:
Fáj a lelked: szomorú vagy, ami egy érzelem, egyes kémiai anyagok keletkeznek ekkor az agyban. A lélek az agyunkban, elménkben van. Bár lehet, hogy máshol vagy máshol is, ha igazuk van egyes vallásoknak.
2016. aug. 20. 07:15
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem létezik lélek, de azt amiről beszélsz, különböző hormonok okozzák az agyban. Ezért van az, hogy például egy depresszióson segíthetnek a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók, amik ahogy a nevük is mutatja, megakadályozzák a szerotonin felszívódását és ettől jobb kedve lesz a betegnek.
2016. aug. 20. 09:25
 7/9 A kérdező kommentje:

Más látom, hogy áthelyezték. Én kifejezetten a tudományok kategóriába szántam, hiszen a kérdésem tudományos jellegű. Én a konkrét biológiai okaira vagyok kíváncsi a lelki fájdalomnak.

Kérem, aki ezt olvassa, az legyen szíves áthelyeztetni a kérdésem a tudományok kategóriába!

2016. aug. 20. 12:55
 8/9 anonim ***** válasza:

Sajnos tudományosan nem tudom megmagyarázni, nem értek hozzá, de nagyon érdekelnek a válaszok, mert rég nem olvastam ennyire érdekes kérdést! Erről szívem szerint órákig beszélgetnék, vitatkoznék egy társaságban:)

Amúgy én " hiszek a lélekben". Ez tudom, hülyén hangzik, nem tudom jobban megfogalmazni. Vagy hiszek az érzelmekben? Talán így jobb. Tehát ilyenkor az érzelmek fájnak, amit az agyad irányít, de, hogy ez mitől van, az érdekes kérdés!

2016. aug. 22. 18:37
 9/9 anonim ***** válasza:
Nekem ilyenkor a szívem kezd el görcsölni.
2016. nov. 11. 22:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!