HDD-s vagy mini DV kamera?
70-80 ezres árkategóriában vásárolnék digitális kamerát. HDD-s szimpatikusabb, de azt hallottam, hogy gyengébb minőségű képet csinálnak mint a miniDV-s kamerák, és hamarabb is lemerülnek. Igaz ez? Melyik típusú/márkájú kamerának bírja tovább az akksija? Azt mondják a SONY-k ilyen szempontból jók, viszont gyenge a képminőség.
Kiszemelt áldozataim: PANASONIC SDR-H40, JVC Everio GZ-MG330, ilettve valamilyen SONY a STAMINA akksi miatt. Kérlek írjatok részletes véleményt.
Mini DV előnyei:
- Jó minőségű felvétel (720*576, DVD-vel megegyező)
- Könnyen vágható, alacsony tömörítésű AVI formátum (a tömörített videókkal lassabban birkóznak meg a vágóprogramok)
- Viszonylag olcsón sok tárhely (egy DV kazetta 5-600 Ft, erre egy óra DV anyag fér)
- Könnyű archiválhatóság (berakod a kazit a szekrénybe és a következő felvételhez veszel egy újat, az eredeti videó így könnyedén elraktározható)
- Olcsó. Vinyós kamerát 100 alatt nem nagyon kapsz, esetleg valami teszkós hulladékot. Egy házi felhasználásra bőven megfelelő mini DV kamera viszont a 80.000-be bőven belefér, még egy tartalék akksit is vehetsz pluszba (érdemes utángyártottat, 5-6000 Ft és ugyanolyan jó mint a gyári, legalábbis nekem a Canon utángyártott akksi ugyanannyi ideig bírja mint a gyári, ami háromszor annyiba kerül)
- Valamivel strapabíróbb, ha egy vinyó leejtéstől sérülést szenved, lehet hogy b***hatod, én viszont ejtettem már le első emeleti erkélyről a kamerát és nem lett semmi baja :)))
Mini DV hátrányai:
- Lassú adatátvitel. Egy órás anyagot gépre vinni kereken 60 percig tart :) Vinyós kamerával nincs tapasztalatom, de ha memóriakártyáról negyed óra alatt átmegy egy órás tömörített HD videó, akkor gondolom vinyóról még gyorsabb. De a hátrányok ki is merültek ennyiben, azt hiszem sikerült megválaszolni a kérdést :)
Előző jól írta, én csak megerősítem, memóriás kamerák egyből tömörítve veszik fel az anyagot, vágáshoz sokkal erősebb számítógép kell, nem beszélve hogy rosszabb a minősége, amíg miniDV-el felvett anyag majdhogy veszteségmentes, könnyű vágni, és sokkal kiforrottabb technológia.
Nézd meg egy professzionális kamerát az is szalagra dolgozik.
Egy hátránya van: a számítógépbe való bemásolás, az valós időben történik, na de hát addig megebédelsz, stb.
A miniDV hátránya még, hogy iszonyatos sok helyet foglal a winchesteren. 1 órányi dv anyag kb. 13-15 GB (!)-ot foglal.
A DVD-s és winchesteres kamerák viszont tömörítve vesznek. Ennek hátránya, hogy viszonylag erős gép kell a vágáshoz. De vágás után szintén tömörítve lesz, így a kétszeres tömörítés rossz minőséget eredményez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!