Milyen főzőlapot vegyek, gázost vagy villanyost, én sokat főzök/minden nap/melyik a célszerübb?
mindegyik
kérdés mit rakhatsz be a lakásba.
Amúgy a németeknél szinte nincs is gázos.
ha gázost használtál csak akkor meg kell tanulni a villanyost használni. pl idöben lekapcsolni.
én már évek óta villanyost hasznßalok nekem semmi bajom vele, könnyü tisztán tartani, akkor sem lobban be ha a zsír kicsöpög.
viszont a sütö csak is villanyos. a hölégkeverés az valami irtó jó dolog, látványosan másképp süt.
Nálam itthon minden (főzés, hűtés, fűtés, melegvíz /de a világítás és még a TV is :)/ ) villannyal működik! Az elektromos berendezések a legtisztábbak, a legjobban szabályozhatóak és a legBIZTONSÁGOSabbak! Ha eddig gázzal főztél/sütöttél akkor először kicsit "gyakorolni" kell, de ha megszoktad akkor soha nem mondanál le róla!
Ez az én véleményem.
Bármelyik szakácsot kérdezed, mind azt mondja, főzni csak lángon lehet igazán jót. Nem tudom miért. :D
Én gázzal főzök, viszont a sütőm elektromos. Beépítettnél magad állítod össze mit szeretnél. Amikor babysitterkedtem, sokat főztem a villanytűzhelyükön, azzal is megvoltam, bár én sosem tudtam megállapítani hogy mikor kell lekapcsolnom ahhoz, hogy pont készen legyen az étel. :D így mindig akkor zártam le amikor készen lett az étel. :)
Nos ezen a kérdésen általában jól össze szoktak veszni az emberek, csodálkozom is, hogy most nem alakult ki komolyabb vita. Értelemszerűen mindkét megoldásnak megvan a maga előnye hátránya.
Villamosmérnökként egyértelműen villany párti vagyok, hogy miért is?
Kiválóan szabályozható, egyszerű biztonsági berendezések használatával (megfelelő biztosíték, és áramvédő kapcsoló) teljesen biztonságosan használható, nincs égéstermék, ami mérgező, és a tűzhely környékén minden sárga lesz tőle.
De ne feledkezzünk meg a hátrányokról sem. Ha elektromos főzőlapot szeretnél használni, akár hagyományost, akár kerámialapost, akár indukciós főzőlapot, az otthonodnak megfelelő elektromos hálózatra van szüksége. Ez annyit jelent, hogy legalább 1x32A vagy 3x16A-es betáp kell hogy rendelkezésre álljon, és a lakásodon belül külön hálózatot kell kiépítened, a főzőlap számára ugyanis a nagy teljesítmény (főzőlap: max: 6-7KW, sutő: 2KW) miatt nem dughatod be a főzőlapot egyszerűen a konnektorba (kombinált készülék esetén a sütő mehet a konnektorról is). Na persze a földgázt is oda kell vezetni a gáz üzemű főzőlap közelébe, vagy külön tároló szekrényt kell fenntartani a gázpalacknak.
Hátrányként megemlíthetjük még, hogy az elektromos főzőlap „lomhább” lassabban melegszik és lassabban hűl ki, de ezt hamar meg lehet szokni, tehát nem hátrány.
A gáz főzőlap előnye a gyorsasága, gyorsan fűt, a kikapcsolás után gyorsan hűl. Nem érzékeny az edények egyenleten fenekére, ami sajnos nem mondható el az elektromos főzőlapokról. A gáz főzőlap mellett szól, hogy földgázzal kb.: negyed-annyiba kerül az üzemeltetése, viszont ha PB gázt használsz, akkor ez az előny ugrott ugyanis 1KW/h energia PB gázból és villanyból kb. ugyanannyiba, kerül, és ne feledkezzünk meg a palackcsere kellemetlenségeiről sem.
A gázkészülékek esetén mindig probléma lesz, hogy a gázszolgáltató szinte mindig csal a gázminőséggel, a villannyal nincs ilyen probléma, nem létezik „rossz” villany. Végül nem szabad megfeledkeznünk a gáz veszélyeiről: mérgező robban, égéstermék keletkezik, amit el kell vezetni.
Sütők tekintetében, az elektromos sütő a piros ász. A fűtőszálak elhelyezése miatt sokkal egyenletesebben süt, mint bármelyik gázsütő, és magasabb hőfokra lehet felfűteni (max 250C).
Köszönöm az egyetértést!
Tökéletes a válaszod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!