Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Meddig töltsem az akkut?

Meddig töltsem az akkut?

Figyelt kérdés

most vettem ujat, tudom hogy vhogy ki lehet számolni, csak én nem tudom.

az akkuk: 2450mhA, a töltőm régebbi, de még jo: 120mhA. 4 darab AA elem.

2012. aug. 29. 22:35
 1/5 anonim ***** válasza:
Öööö, 120 mAh, elég csekély...Eszerint legalább 21 óra hosszat is töltheted őket.
2012. aug. 29. 22:44
 2/5 anonim válasza:

Egy egész napot tölteni kell őket.

Képlet: Töltésidő = töltőáram/akku kapacitás

2450 mAh/120 mAh = 20,41 (h)

2012. aug. 29. 22:44
 3/5 anonim ***** válasza:

(C/10)*12 az általános képlet.

A tiédet ((2450/120)/10)*12=24 óráig.

2012. aug. 29. 22:45
 4/5 Karesz6969 ***** válasza:

Annyira nem egyszerű de megpróbálom összefoglalni:

Miután a töltő csak a teljes töltöttségre utaló ''jelet'' figyeli ezért a mostanság kapható cellák már mind bírják a gyorsított - néhány órás - töltést, a hozzájuk való egyszerű automata gyorstöltők pedig csak egyféle áramot (ill. a kisebb méretű AAA-cellákhoz valamivel kisebbet) alkalmaznak.

A töltési időre nagyjából a töltőáram nagyságából következtethetsz.

A töltési idő:

t= k*(C/I), ahol

- t: töltés ideje [h],

- C: akku kapacitása [mAh],

- I: töltőáram [mA],

- k: veszteségi tényező, a töltés hatásfokára utal

Normál - 14..16 órás - töltésnél a k értéke 1,5 körül van, ezért nem csak 10 órán keresztül kell tölteni a kapacitás tizedrészének megfelelő árammal, hanem ennyivel tovább.

Gyorsított töltésnél a töltés hatásfoka jobb (kevesebb energia tud hővé alakulni), ezért a k valahol 1,1-1,2 körül lesz. Pl. a 2300-as cellához tartozó teljes feltöltés ideje egy 500mA -es töltővel kb. t= 5óra körül alakul, de ez nem szentírás, az akku állapotától függ.

Fenti számítások teljesen kisütött cellákra vonatkoznak értelem szerűen.

Érted nagyjából??

2012. aug. 29. 22:51
 5/5 A kérdező kommentje:
nagyjábol igen (lány vagyok). most tettem fel, péntek kora reggel veszem le szerintem, 4 ora után (akkor kell kelnem). több mint 24 ora lesz akkor. egyébként energizer elem, de töltő nélkül vettem, mondván hogy azom van kettő is. a másik még régebbi. de végülis akkor jo, csak tovább kell tölteni vele. köszönöm a segitséget, 24 orat mindig rajta hagyom majd :)
2012. aug. 29. 23:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!