Hogyan kell helyesen leírni a (TANÁRSZÜLŐT)? Olyan értelemben, hogy az én szülőm a tanár!?
Én is egybeírnám, de a mondat első olvasásakor úgy értettem, hogy a tanárt "szüli" valaki.
Mondjuk olyan értelemben, hogy egy assznymak mind a három gyereke tanár lett, vagy hogy egy jó tanárképző iskoláról lehetne szó...
Elismerem, hogy ez így kicsit kifacsart értelmezés, de ez ugrott be.
Kérdező, megmondanád, hogy miért tetted zárójelbe a "tanárszülőt"?
Értem.
Így is egybe kell írni. Címnek pedig elég frappáns, ami azt illeti!
Ne írjatok rossz tanácsot!
Külön kell írni, ez a főnévi jelző esete. Lásd például tanár úr, mérnök kolléga stb.
Ajánlom tanulmányozásra a helyesírás szabályainak 114. pontját.
Utolsó írta jól: főnévi jelző, külön kell írni.
Az úrnak mint megszólításnak az asszony a párja, de az ilyen értelmű használata mára kikopott a köznyelvből egy-két területet leszámítva, pl. vezérigazgató asszony.
Tudjátok mit?
Megkérdezem az e-nyelv soros nyelvészétől, és holnap megírom a választ!
Hahó, megjött az e-nyelv válasza!
"Kedves Julianna! A tanár ebben a jelentésben főnévi jelzős szerkezetet alkot a szülő szóval, ezért a kifejezés különírandó: tanár szülő (OH., 114.). Egybeírva jelöletlen birtokos jelzős összetétel lenne, vagyis olyasvalakiről lenne szó, aki egy tanár foglalkozású ember szülője. Üdvözlettel, Hujber Szabolcs"
Gratulálok, 6. válaszoló, igazad van!
Meg nekem is, mikor úgy értettem, hogy egy asszonyról van szó, aki tanár(oka)t szül...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!