A rostok csak lassítják a tápanyagok felszívódását, vagy észerevehető módon rontják is?
Nagyon jó kérdés!!!
Kedves cicwarek!
Mivel támasztanád alá, amit írtál? Örülnék, ha neked lenne igazad, de sajnos nem vagyok benne biztos.
A vízoldékony rostok lassítják a táplálék végighaladását az emésztőrendszeren. Ez önmagában akár azt is jelenthetné, hogy annak több ideje van felszívódni.
A vízben nem oldódó rostok gyorsítják a tápanyag áthaladását a bélrendszeren. Ez önmagában azt is jelenthetné, hogy annak kevesebb ideje van felszívódni.
A növények egyaránt tartalmaznak vízoldékony és vízben nem oldódó rostokat. nem találtam olyan magyar oldalt, amelyik taglalná, hogy melyik milyet. Néhány forgalmazó feltünteti pl. a zabpelyhen, hogy mennyi rostból mennyi ilyen, mennyi olyan. Zabpehely estében kb. fele fel. A többi gabonaféle gondolom hasonló. A zöldségek és gyümölcsök esetében nem tudom, mi a helyzet. Ha valaki tud ezt taglaló oldalt, legyen szíves belinkelni!
Tételezzük fel, hogy mindenben fele fele arányban vannak ilyen cuccok és a kétféle rost hatása kioltja egymást. Ennek ellenére szerintem már maga az a tény, hogy a rost ott van a kajába keveredve, csökkenti annak felületét, így abból kevesebb szívódik fel.
Ha csak a makro-tápanyagokat nézzük ez akkor is így van.
Ásványi anyagok esetében még "rosszabb" helyzet.
Cink: "Felszívódását gátolják olyan anyagok, mint a fitátok (gabona héja), rostok, oxalátok (nagy levelű zöldségek)"
kálcium: "Rontják a felszívódás esélyét a növényi rostok (cellulóz), a fitátok (gabonakorpa), az oxalátok (nagylevelű zöldségek: sóska, spenót)"
vas: "gabonafélékben megtalálható fitátok, és a sóskában, spenótban is lévő oxalátok. Ezek oldhatatlan komplexet képeznek a vassal, és nem engedik felszívódni"
Én "sajnos" rengeteg zöldséget fogyasztok, éppen a rost miatt, hogy ne legyen olyan gyors a CH felszívódása. Csak éppen nem tudom, milyen "mellékhatásai" vannak a rostoknak cserében.
Jó lenne tudni, mi a helyzet.
Tápi?
Én csak azt írtam le, amit tényként kezelhetünk. Vagyis, hogy az ásványi anyagok felszívódását rontják a rostok. De ebből még semmi nem következik a kérdező kérdésére vonatkozóan, vagyis, hogy a makrotápanyagok a rostok miatt csak lassabban vagy egyúttal kevésbé szívódnak fel.
A CH tekintetében ez engem is igencsak érdekelne.
Tehát konklúziót nem tudtam vonni, ezért kérdeztem, hogy mi a véleményed.
Mennyi rostot eszel és miért?
Ha adott rostbevitel mellet nem hízol, vigyél be több makrotápanyagot és kész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!