Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fertőz az afta?

Fertőz az afta?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 30. 20:06
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Szóval átadhatom a barátnőmnek?
2009. ápr. 30. 20:06
 2/16 anonim ***** válasza:
73%

Igen, az elején. Minél előbb kérj rá a gyógyszertárban ecsetelőt.

Ha nem múlik és terjed, akkor fordulj orvoshoz.

Vigyázat a stomatitis aphtosa és a herpes simplex közel azonos tüneteket produkál, úgyhogy én mindenképpen az orvosi vizsgálatot javasolnám.

Aftára az ecsetélőn kívül nem igazán van megoldás, még talán a betadynos öblögetés, de a herpesre tudnak adni gyógyszert is.

2009. ápr. 30. 21:51
 3/16 anonim ***** válasza:
45%
Igen, fertőz.
2009. máj. 1. 15:53
 4/16 anonim ***** válasza:
95%
Átadhatod neki is kórokozót, de nem biztos, hogy aftái lesznek, mert neki lehet, hogy jobb az ellenálló képessége.Ha neked havonta, vagy gyakrabban is kijönnek, feltétlenül fordulj orvoshoz! Az ecsetelés, a gélek használata mellett kerüld a stresszt. A fogorvos kezelje a fogaidat, ha esetleg nincsenek rendben, lukasak. Ha van a fogkövet szedje le. A napi rendszeres fogápolás is fontos.
2009. máj. 1. 16:26
 5/16 anonim válasza:
68%

A stomatitis aftosa kemény.. nekem az volt pár éve, 41 fokos lázzal, és szám szélétől a garatig összefüggő fekélyes hólyagok voltak.. Se enni se inni nem tudtam, minden csípte, mint ha savat ittam volna..

Nem fertőztem meg senkit vele, de vigyázzon az, aki valahogyan megbetegszik.. Nem lehet tudni..

2010. febr. 2. 13:53
 6/16 anonim ***** válasza:
Nekem minden hónapban van stomatitis aftosam, most éppen 8 darabbal küzködök, nem tudnak vele csinálni semmit, csak glycosept, ami pedig rettentően fájdalmas.
2010. máj. 12. 17:01
 7/16 anonim ***** válasza:
53%
nekem az orvos azt mondta h nem fertőz.
2010. nov. 10. 08:22
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Hülyeség gyerekek! Az afta NEM fertőz és nem fertőző.

Főleg a gyermekkorban szoktak előfordulni, de a felnőtteknél is elég gyakoriak, a száj nyálkahártyáján, majd az inyen. v. a nyelv szélén, majd pedig a pofán mint gombostűfejnyi egész borsónyi sárgás foltok jelennek meg, körülöttük vörös udvarral; magukban ugyan nem fájdalmasak, de érintésre, evésnél, beszédnél elég heves fájdalom okozói; néhány nap alatt minden forradási hely nélkül meggyógyulnak. Az A.-t nem szabad összetéveszteni a szájpenésszel (soor), amely fehér s nem oly élesen határolt, és sokkal kiterjedtebb alakban támad. Gyógyítás nem éppen szükséges, de megrövidíthetjük a lefolyást, ha száraz vattát (amelyre jó timsóport hinteni) erősen hozzányomunk. Ez azonban egy pillanatra meglehetős fájdalmat okoz. Régebben tanácsolták, hogy az ujszülöttek száját kis kendővel minden szopás után ki kell törülni, ujabban azonban arra a tapasztalatra jutottak, hogy ez a művelet csak elősegíti a szájbajok keletkezését s igy elhagyandó.

Az afta egy fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett felületes hámhiány, mely nyálkahártyákon jelentkezik. Elsősorban a szájüregben figyelhető meg a pofa, ajkak, szájpad, nyelv, garat nyálkahártyáján. Kialakulásának okai és patomechanizmusa még nem tisztázott, de általában valamilyen trauma következtében jelentkezik.

Az afta egy 2–3 mm-es (de előfordul 2–3 cm fomában is, ez az ún. óriásafta vagy Sutton–féle afta) fájdalmas fekély, melyet fibrin fed, és ettől lesz fehér színű. Spontán jelenik meg és spontán tűnik el. Kezelése csak tüneti: fájdalom– és gyulladáscsökkentés.

2011. febr. 4. 14:30
 9/16 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Utolsó!

Az afta valószínűleg vegetáló vírus eredményeképpen jön létre. Sejt megsérül-->kiszabadul belőle a vegetáló vírus-->virion-->más sejtek fertőzése-->stomatitis aphtosa.

Nem bizonyított, de valószínű, és eszerint fertőz.

Üdv.

2011. febr. 8. 20:37
 10/16 anonim ***** válasza:

Kedves tegnap 20:37!

A "valószinű" és a "nem bizonyitott" dolgok azért valószinűek mert nem bizonyitottak.....

2011. febr. 9. 02:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!