PCO szindróma, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy betegség. Jól jönne egy kis segítség, tapasztalatok, sztorik, stb. (? )
Erősen ajánlom elolvasásra a "Paleolit táplálkozás és korunk betegségei" c. könyvet.
Figyelj. Egyrészt a PCOS-sal nem lehetsz terhes, mert majdnem mindig anovulatióval jár (innen a neve, a tüszők nem repednek fel, helyette óriásira duzzadnak), másrészt ha nem tartod a kikúrt diétát, éveken belül 2. típusú diabetesed lesz, és innen szopó az egész. A diétát nem véletlen találták ki, ha nem érted, hogyan működik, konzultálj diabetológussal vagy dietetikussal, de mindenképp tartanod _kell_. Nem fakultatív, kötelező.
A paleolit szarról tudni sem szeretném, hogyan kapcsolódik a PCOS-hoz vagy az inzulinrezisztenciához. De nem ilyen humbugokat kell követni.
Három gyerekem van, nem kis cécó előzte meg - 55-57 kg között ingadozott a súlyom - már bő 25 évvel ezelőtt kerékpárral jártam iskolába a fővárosban - napi 16 km biccantás. Plusz heti 2-3 alkalommal úsztam - nem keveset. Ezzel együtt is biztosan volt "némi hajlamom" II-es típusú diabéteszre - apai ágon mindenkinek olyanja van/volt. Aztán vizsgálgattak, mitől nem maradnak meg a bébik - semmi eltérés. Akkor ugyanis ezt - inzulinrezisztencia - még nem nézték. ű
Majd az első megmaradó baba idején a súlygyarapodás miatt - összevarrt méhszájjal ugye se bicó, se úszás - terhességi cukorbetegségre gyanakodtak. Inzulinszintet akkor se néztek, csak glükózszinteket terheléssel.
Mára a II-es típusú diab. kapujában ácsorogtam: 5,7-5,8 glükózszint éhgyomorra.
Tartom a diétát: édes a tejcukor és a gyümölcscukor is, ebből fakadóan a tej és a gyümölcsök is. Nem úgy, mint a csoki meg a keménycukorka, de ha átlépem a vonalat, már nem lesz választásom sem. Átáll rá a szervezeted, kibírod és ha egészséges nem is, de legalább tünetmentes leszel, és lesz esélyed egészséges babára.
Segíthet, ha olyan kenyereket eszel, amelyeket valóban rágni kell, és magad készítesz gyümölcsös-tejes (joghurtos-túrós) "édességeket", mert akkor nem kerül bele cukor, hanem te dönthetsz arról, mit teszel/nem teszel bele. Én pl. steviát.
Mozgás: 10 éve estem egy nagyot (2 m-ről, és a talapm alatt kilazult kő jutalmul ráesett a lábamra): a térdízületemnek annyi. Futni, tartósan gyalogolni nem tudok. De vettem bagóért egy használt és használható szobabiciklit, és az úszás sem terhel térdre (sőt az intenzív gimnasztikában is el tudom kerülni a gázos gyakorlatokat.
Szóval ne add fel huszonhárom évesen. Én kétszer annyi vagyok. messze eltávolodtam a diabétesz kapujából. Fogytam 12 kilót május óta - amit lassan adsz le, mozgással is, azt nem szeded vissza.
De akarni kell: a diétát is, a mozgást is, ... és majdan a gyerkőcöt is: ebben a sorrendben.
A diéta pedig nem átmenet az életedben: ez lesz már, amíg csak... Tehát legyen módod sokáig betartani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!