Hallott, olvasott valaki olyan műtétről, hogy gégeátültetés?
Bocsánat, ha rossz kategóriába írtam a kérdést.
Édesanyám gégerákos, és az orvosa szerint az most már a maradék gégéjét is ki kellene venni, de így néma lenne, erről pedig hallani sem akar. Megértem teljes mértékben, ezért arra gondoltam, hogy itt vagyok a lányaként, fiatal (21 éves), egészséges, és ha lehet, akkor kés alá fekszem, hogy a gégém felével pótolják az övét, és beszélni tudjon.
Hallottatok ilyen átültetésről Magyarországon?
Nincs ilyen műtét.
Mellesleg a gégében a hangszalagokon van a lényeg, így ha keresztben feleznék el, akkor csak az tudna beszélni, aki azt a részt kapja, amiben a szalagok vannak, míg ha hosszában vágnák ketté, akkor egyikőtök sem tudna beszélni, mivel át lennének vágva a szalagok.
További gond, hogy átültetések szempontjából nem a gyerek a "legközelebbi" donor.
Van mesterséges gége, ami hangot bocsát ki, és azzal pótolható a felhasználó hangja.
Továbbá meg lehet tanulni a nyelőcsővel hangokat képezni.
Olvastam gégeátültetésről, de nem Magyarországon történt, és nem élő donorral.
Mi az édesanyád foglalkozása, hogy ennyire ragaszkodik a beszélőképességéhez?
Ha nincs választási lehetőség, csak némaság vagy halál, akkor meg kell szervezni a feszültség levezetését és a kommunikációt. Időt kell adni, amíg kisírja magát.
Sokat segíthet a zenehallgatás, vagy az aktív zenélés.
Készítsetek betűtáblát, amin végig lehet mutogatni a mondanivalót, tanuljatok daktilt, és jelbeszédet (Nézd a kezem).
Rossz lehet ezt végignézni, de ne mondd neki, hogy ne sírjon, csak ülj mellé, simogasd, öleld át, adj puszit. Sokat segít az érintés; olyan, mintha beszélgettetek volna.
Vigaszul még:
ezt mutasd meg neki - legalábbis, ha tud angolul. Bár, ha nem érti a nyelvet, akkor is láthatja a képeket, és közben meghallgathatja a magyarázataidat.
Köszönöm a válaszokat!
Egy biztos, így vagy úgy de találni szeretnék egy módszert, ami mindenkinek jó. Egyébként édesanyám tanárnő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!