Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Létezik e olyan, hogy általáno...

Létezik e olyan, hogy általános rákszűrés?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nagyon sok rákos megbetegedés volt a családban, és anyum nerég csontrákba halt bele, nagymamám mellrákos volt, apumnak vastagbél daganata van. Félek. Szeretném, ha idejében kiderülne, és akkor talán ezt lehet kezelni. 2 kisgyermekem van, és anyu halála óta az jár a fejemben, hogy muszáj odafigyelnem magamra, mert az én manóim nem élhetik át ezt.

Szóval lehet, hogy buta kérdés, de létezik olyan, hogy általános rákszűrés? Tudom, van nőgyógyászati, meg a mammográfia, meg sokféle. De nekem igazából az a kérdésem, hogy mondjuk egy vérvételből meg lehet e állapítani, hogy rákos vagyok e?

El akarok menni a dokihoz, de nem szeretném, ha kinevetne.

Köszi előre is annak, aki válaszol!

2010. febr. 25. 15:56
 1/8 anonim ***** válasza:
71%
A kérdés nem buta, de nincs ilyen, merthogy ilyen betegség sincsen. A rák sok különböző betegségnek a köznyelvi összefoglaló neve.
2010. febr. 25. 16:00
 2/8 anonim ***** válasza:

család egyik ágának van hajlama ilyenre (férfioldalrol,nekem csak a nő közeli rokon),két kisgyerek van,az apa most van haldoklófélben (tüdő,máj,gyomorrák)

a két gyereket most vizsgálják,hogy van e hajlamuk hasonlora

valahogy csak szürik akkor,bár nem értek hozzá igazán

2010. febr. 25. 16:15
 3/8 anonim ***** válasza:

"Általános rákszűrés" nem létezik. Egyes gyakori daganatokra (méhnyak, emlő, vastagbél) vannak szűrőprogramok, de olyan, hogy valami mindent kimutasson, nem létezik. (A tumormarkerek önmagukban megbízhatatlanok, a PET-CT pedig akkora sugárterheléssel jár, hogy csak indokolt esetben lehet használni, és ehhez is kell egy bizonyos tumorméret...)

Egyedül célirányosan lehet daganatot keresni, azon okból, mint amit az 1. válaszoló is írt (azaz, hogy a "rák" egy gyűjtőfogalom, melybe több száz betegség tartozik).

2010. febr. 25. 16:39
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Én hogyan tudhatom meg, hogy van e vagy nincs?

Mert céltudatosan ha nincs konkrét tünet, akkor nem lehet keresni.

Anyai ágon volt leukémia, tudom,milyen tünetei vannak, és van, ami nekem is megvan. Viszont nem akarom bemesélni sem.

A csontrákról szintén tudom, de.....

Szóval sokat fáj mindenem, gyenge vagyok, és ezért gondoltam rá. De akkor ezek szerint nincs ilyen. Kár. :-(

2010. febr. 25. 17:15
 5/8 anonim ***** válasza:

Félre ne érts! Az, hogy nincs "általános" vizsgálat, nem azt jelenti, hogy nem lehet minden daganatot diagnosztizálni.

A te esetedben például már egy rutin vérkép is elég sok mindent tud mondani a leukémiával kapcsolatosan, pl. sok, abnormális fehérvérsejt, míg más sejtekből kevesebb van (és sok más dologról is). Már ez is egyfajta "célzott" vizsgálatnak számít és ha így találnak valamit (remélem, hogy nem), akkor jöhetnek a még célzottabb vizsgálatok...

2010. febr. 25. 19:11
 6/8 A kérdező kommentje:

Akkor félreértettelek! Ne haragudj! :-)

Tehát akkor egy vérképen látszik, hogy gáz van?! Ez jó!

Akkor megcsináltatom!

Köszönöm szépen!

Én is remélem, hogy nincs semmi, de így legalább megnyugszom! :-)

2010. febr. 25. 19:19
 7/8 anonim ***** válasza:

Szívesen.

Nem kötekedésből mondom, de a kérdésed nem azt fejezi ki, amit tudni szeretnél.

Az "általános rákszűrés" azt jelenti, hogy az utcáról behívott embert/vérét beteszik egy "varázsgépbe", és az kiírja, hogy pl. jól differenciált epithelialis carcinómája van a petefészkében...

De neked vannak tüneteid (melyek nem feltétlenül jelentenek "rákot", számos más okuk is lehet) és gyanúd egy adott betegségcsoportra, és ezek már irányítják egy adott irányba az orvost.

2010. febr. 25. 19:39
 8/8 A kérdező kommentje:

Értem, igazad van, nem fejeztem ki jól magam.

De örülök, hogy itt segítségre leltem!

Köszönöm! :-)

2010. febr. 25. 21:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!