Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit tehetnék öcsém drasztikus...

Mit tehetnék öcsém drasztikus változásával?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Lehet, hosszú lesz, előre is bocsánat.

Én egy 19 éves fiú vagyok, és Ukrajnában élek(valamint anya magyar, apa ukrán). 15 voltam, amikor anya meghalt, azóta apával és az öcsémmel élek. Magyarul és ukránul anyanyelvi szinten beszélek és suliban angolul és oroszul is tanulok. Állítólag anyáék sokat vitatkoztak azon, hogy érdemes-e magyarul tanulnom, mert úgysem venném sok hasznát sehol, mivel Ukrajnán belül a fővárosban lakunk, ezért max csak anyával tudtam volna beszélni ezen a nyelven. Végül megegyeztek abban, hogy anya sokat beszélt hozzám magyarul és sok dolgot tanított. Ettől függetlenül sokszor mondta, hogy nem muszáj, ha nem akarom, abba is hagyhatjuk, de mindig úgy voltam vele, hogy minél több nyelven tudok annál jobb. Legalább ha olyan dologról beszéltünk, hogy nem akartuk, hogy mások is értsék, akkor ezt a nyelvet használtuk. Öcsém viszont már nem tud magyarul (16 éves). Apa Oroszországban dolgozik, nap mint nap órákat utazik, többnyire csak hétvégén találkozunk, leszámítva, ha felkelek korábban, hogy beszéljek vele, vagy este későbbig vagyok fent.

Na de most jön a lényeg. Öcsémmel egyszerűen nem bírok. Múltkor is full részegen jött haza, mindemellett cigizik is. Még tegnap áthívta a barátait éjfélkor, apa direkt mondta nekik, hogy legyenek rá tekintettel és ne hangoskodjanak. Oké, úgy néztek filmet, hogy (állítólag) még ők is alig hallották, viszont olyan hangosan beszéltek, hogy zengett tőlük az egész ház. Szóltam nekik, hogy fejezzék már be, mások aludni akarnak, erre az arcomba röhögött és megütött. Megjegyzem senkitől sem látta ezt a viselkedést, se anya se apa nem viselkedett így soha.

Apa ezekről nem tud, mert azt hittem, egyedül is meg tudom oldani, de nem hallgat rám.

Bocs, ha volt benne valami hiba, nem haragszom, ha kijavítotok. Szóval csak tanácsot kérnék, hogy hogyan tudnék változtatni rajta. Régen nem volt ilyen, csak amióta elkezdett középiskolába járni.

2016. febr. 24. 23:07
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ocsed rossz tarsasagba keveredet, ebben a korban nagyon nehez hatni ra. Neked csak gratulalni tudok, hogy anya nelkul ilyen rendes, ertelmes emgerre serdultel, kulon gratulalok a magyar tudasodhoz, helyesirast nem is tudom hol tanulhattad. Szerintem az ocseden segiteni nagyon nehez, csak ha beszelnel apaddal errol es o is segitene.O visszael a "szabadsaggal' hiszen egesz nap nincs egy szulo sem akire figyelemmel lehetne.Talan megis Edesapaddal kellene megbeszelned, mert csak o az aki segithet ebben
2016. febr. 24. 23:34
 2/4 anonim válasza:
100%

Remekül megtanultál magyarul, a helyesírás meg még azoknak is nehéz, akik sokáig tanulják, de nagy hibát első látásra nem vétettél.

Az öcsédről. Valószínűleg rossz társaságba keveredett, de abból, ahogy viselkedik úgy tűnik, hogy még élvezi is ezt a közeget. Ami szerintem nem jó megoldás, az a basáskodás, és a probléma erőből való megoldása. (Vagyis: ne tiltsd el tőlük)

Ehelyett hosszú idővel ki kéne alakítanod egy olyan közeget, egy kommunikációs csatornát, amivel és amiben nem mint szülő-gondviselő vagy jelen, hanem mint testvér. Aki támogatod őt, és megpróbálod rávezetni a helyes megoldásra. Mindenben.

Természetesen apukádnak is szólnod kell, de készülj föl arra, hogy a lelki teher ami rajta van (dolgozni, hogy legyen elég pénz kajára, a mindennapos munkahelyi stressz valamint édesanyád elvesztése, amit még jó eséllyel nem tudott teljesen vagy egyáltalán feldolgozni) ezek mellet jó eséllyel nem lesz energiája az öcséd nevelésébe mélyen belefolyni.

Ez volt a lényeg, most egy két jó tanács, a hogyan?-hoz:

El kell érned, hogy az öcséd élvezze a társaságod. Hogy tiszteljen, és ne akarjon megütni, ha rászólsz, és éppen nincs ellenérve. Ha partyarc vagy, akkor járj el velük bulizni, tölts vele több időt.

Legyél létfontosságú. Csinálj vele programokat, közös bulikat. Ez mind erősíti a köteléket. Sajnos sem téged, sem az öcséd nem ismerem, így csak ilyen sablonos dolgokat tudok mondani, a többit neked kell kitalálni!

Ha már valamilyen szinten hallgat rád, és kezdi jól érezni magát veled, akkor szépen lassan kezdj el hatni rá. Ne egyszerre zúdíts rá mindent, hogy márpedig a cigit most hagyd abba, a bulizást is tessék abbahagyni és a többi, hanem lassan idővel vezesd rá, hogy az életével kezdenie kéne valamit. Adj neki egy útmutatást, hogy megtalálja a céljait. Ha megvannak a célok, akkor szépen rá tudod vezetni, hogy buli helyett inkább többet kéne tanulni, ha 30 évesen akar még levegőt venni, akkor le kéne szokni a cigiről, és egy egyfajta egyensúlyt kéne építened az életébe. Önbecsülését kiépíteni, és valahogy ki kéne emelni ebből a szar társaságból, mert ha az osztályában ez a "menő" akkor ez évekig is eltarthat...

Kezdjen el sportolni. Valami normálisat. Küzdősport lenne a legjobb, de ha egy elmebeteg állat lesz az edzője, akkor az agresszivitáshoz szerzett képességek nagyon rossz, szélsőséges irányban válhatnak ki esetenként nagyon durva reakciókat is. A legjobb valami tradicionális japán harcMŰVÉSZET lenne. Normális edzővel. Ha rá tudnád venni, hogy már a későbbi időszakban, hogy ilyen edésre eljárjon már nyernél.

Remélem tudtam segíteni, minden jót kívánok, és írj ha bármiben segítségre lenne szükséged. Nagyon sajnálom ami történt veletek, és neked pedig nagyon sok erőt kívánok!

2016. febr. 25. 00:53
 3/4 Molocsusok válasza:
100%

Gratulálok a felhasználónak, aki az utóbbi választ írta!

Pontosan ugyanezt tudom csak ajálani, a részletezett mondatok és a szövegkörnyezet brilliáns ritmusban volt, több ilyen normális ember kéne!

2016. febr. 25. 01:02
 4/4 anonim ***** válasza:

Mindenképpen szólj apukádnak! (Mondjuk nem értem, akkor éjjel miért nem tette helyre ő az öcsédet.)

Tudnia kell róla, hiszen az ő fia, nem a tiéd, övé a felelősség. (Már korábban is szólnod kellett volna, bár gondolom, nehéz egy testvért "bemártani".)

Kérd ki a véleményét és együtt alakítsatok ki valamilyen stratégiát.

2016. febr. 25. 08:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!