Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért várják el, hogy dolgozzo...

Miért várják el, hogy dolgozzon a gyerek?

Figyelt kérdés
Nyilván nem egy huszonévesről van szó, aki el tud menni suli mellett dolgozni, hanem tizenévesről. Egyre több helyen olvasom válaszoknál, hogy menjen el a tizenéves gyerek dolgozni, ne csak nyári szünetben. Hétvégén tanulni kéne a következő hétre. Egyszer első legyen a tanulás, aztán a többi, máskor meg először menjen el dolgozni, aztán meg tudja venni magának a most nem tudom mi a divatos akármit?
2016. márc. 3. 15:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
61%

Sokan azért szülik a gyereket hogy utána pénzt lásson ("hisz felneveltem", azért küldik el mihamarabb, miközben nem ezért szülünk gyereket, hogy tejeljen... Undorító szerintem!

Amíg lehet igenis tanuljon, az legyen az első és örüljön, ha nem kell megtapasztalnia a munka világát, max nyári munkaként. Utána úgyis meg kell. Legyen egy kis fiatalkora, gondok nélkül.

2016. márc. 3. 15:46
 2/12 anonim ***** válasza:
91%
Azt megértem, ha a szülő azt mondja, hogy ő nem fog iPhone-t, meg 50ezres edzőcipőt venni a gyereknek, arra keresse meg maga a pénzt, de az utóbbit kb. egy nyár alatt össze tudja szedni, ha folyamatosan dolgozik. De azt én sem értem, hogy csak hogy "tudja, milyen a munka", a gyereket elrugdalják dolgozni, rákényszerítik. ha amúgy a család simán meg tud élni. Még nyárra sem. Egyetem mellett úgyis megtapasztalja, addig meg élvezze ki a szabadidőt, mert dolgozó emberként már nem lesz neki...
2016. márc. 3. 16:00
 3/12 anonim ***** válasza:
78%
Azért,mert mostanság a gyereknek olyan kívánságai vannak,amik meghaladják a könnyen teljesíthető kívánságok határát. Pl. nem jó egy akármilyen 20.000Ft-os telefon (ami megjegyzem,szintén nem olcsó), hanem a 70.000 Ft-os meg még drágább kell. Sajnos a magyar bérek nem ezekhez az igényekhez vannak általában szabva. Meg még csak a "mindenből márkás"-hoz sem. És akinek ilyen igényei vannak,annak sajnos tennie is kell érte általában. Az a baj,hogy manapság már úgymond elvárja a gyerek,hogy legyen 70ezres telefonja, persze havi 10ezres előfizetéssel, 300ezres laptopja, 60ezres biciklije, 150ezres xboxa, de hol vannak akkor még a havi szükségletek, lakbér, rezsi, szórakozás ... kifizetve. És ezt persze a havi jobb esetben 120ezer forintos fizetésekből. Senki nem küldi el a gyereket dolgozni ezen az oldalon sem,ha olyat ír,hogy naaaagyon szeretne megvenni egy ékszerteknőst vagy hörcsögöt,de a szülei azt mondják,túl drága.
2016. márc. 3. 16:06
 4/12 anonim válasza:
71%

Nekem anno 16 éves korom óta kellett dolgoznom.

Egy hónapban 3 héten át minden péntek szombat vasárnap ,péntekenként 4-től 4-ig dolgoztam (du-hajnali 4) csomagolóban ,szombat éjjel 22-6-ig,vasránap du 4-től 10-ig.

Azért,hogy : a kajám a suliban : ne 1 üres száraz zsömle legyen,az oda 40km-t reggel ne gyalog kelljen megtennem ,hanem 7e ft-os bérletet vegyek,és hogy ne csapvizet,hanem porból készült üdítőt ihassak.

És miért?

Mert volt 1 jó anyám,aki miután sajnáltatását már alapnak vette,miután megcsalta apámat,mielőtt kiderült,h terhes apám lelépett mondván minek maradjon,és mai napig a palik után futkoz,havi 25-35e ft-ot dohányoz el,pénzeli a palit,van havi 60e ft bevétele ,mert évente 1 hónapot dolgozik,h segélyt kapjon.

Amíg más fotózkodott ,a középsulis ballagásán ,én leléptem gyors.

Most 24 éves vagyok,annyiba volt jó ez ,hogy hozzászoktam ,hogy az alvás hanyagolható,és a munka a titok nyitja.

Most kamionozok,400e ft-ot keresek,közel 4 éve nemláttam anyámat,400-ból havi szinten ~200-250-et félreteszek,hogy vehessek egy kistehert sajátot,egyéni vállalkozóim lehessen ,és hogy egy albérletet kivehessek.

1,5 éve legjobb barátomnál élek,aki egy szobát kiadott nekem 5e ft-ért +rezsi. 1.4m forintom van félretéve,de nem tudom még mindig minimum 1 évig megengedni,hogy vegyek egy kistehert és egy albérletet vegyek ki,ezt mind azért,mert egy jó öntudatos anyám volt.

A munka nem szégyen,és jó ha a gyerek dolgozik,de ha gyerekem lenne,lesz akkor nem is nézném jó szemmel,h csak dolgozik,inkább tanuljon ,és neki ne kelljen magát eltartania,és legyen belőle valaki ,pont.

2016. márc. 3. 16:15
 5/12 anonim ***** válasza:
67%
Én majd akarok menni diákmunkára, ezt mondtam anyának, aki mondta, hogy nem. Hát majd csak lesz valami 16 éves koromig, szeretnék majd menni. 14/L
2016. márc. 3. 16:16
 6/12 anonim ***** válasza:
64%

"Egyre több helyen olvasom válaszoknál"

Azért ne ebből az oldalból induljál ki :)

2016. márc. 3. 16:17
 7/12 anonim ***** válasza:
95%
Tíz évest nem is lehet küldeni, van egy kor, ami alatt nem adnak munkát. Amúgy én 17 évesen kezdtem nyáron dolgozni, mert szerettem volna megvenni valamit és a szüleim megmondták, ha megkeresem rá, nyugodtan megvehetem. Ezzel én is így lennék, ha azt mondaná a gyerekem, kérek valami extrát, és elég idős lenne, akkor épp úgy felajánlanám hogy menjen dolgozni, amit keres, abból gazdálkodhat. Az alapokat megadom minden szó nélkül felnőtt koráig, vagyis amíg látom hogy szüksége van rá a tanulmányai befejezéséig, hogy jusson valamire az életben.
2016. márc. 3. 16:19
 8/12 anonim ***** válasza:
89%

Középsuli mellett, év közben én se engedném, idejük se nagyon lett volna rá. A nyári munka más tészta, az enyémek mind melóztak egy-egy hónapot, 16 éves koruktól. Vannak dolgok, amikre azt mondtam, hogy nem vagyok hajlandó megvenni, nem azért, mert nem telik rá, hanem azért, mert értelmetlennek tartom - ilyenek pl. az Xbox, saját tévé a szobájukba, stb. Mindegyiknek saját, minőségi laptopja van, ezeket is fel akarták turbózni, különböző kiegészítőket (gamer kormány stb) venni hozzá. Az a megegyezés, hogy amit keresnek, vagy ajándékba kapnak (szülinap, karácsony stb), azt úgy költik el, ahogy akarják, feltéve, ha nem törvénybe ütköző.

A tizenévesek sokszor nincsenek tisztában a pénz értékével, főleg, ha a szülő jól keres. Meglepődnek, hogy a víz, gáz, villany, internet nem "ingyér'" van, azon még jobban, hogy mennyit tesz ki egy átlag lakás, ház rezsije egy hónapban. Kajáról, egyebekről nem is beszélve...Szerintem hozzátartozik a neveléshez, hogy a megfelelő időben ezekről kapjon felvilágosítást, ha akar venni valamit, ami "csak" 25-30 vagy 50 ezer forintba kerül, akkor legyen képben, mennyit kell dolgoznia érte, és ehhez viszonyítsa az értékét. Az sem árt, ha rájön arra, hogy sokan abból az összegből, vagy nem sokkal többől tartják fenn magukat, amit ő egy vágyott kütyüre szán. Sok tizenévesnek, akik pokollá teszik az iskolákban a kevésbé szerencsés osztálytársaik életét, nagyon jót tenne, ha a szüleik így nevelnék őket.

2016. márc. 3. 17:57
 9/12 zgyzgy ***** válasza:
84%

Nálunk ez nem volt szokás.

Egy gyerek tanuljon, amíg tud, amíg akar, mert az az ő munkája.

Sajnos sokan kényszerből dolgoznak fiatalon, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek követni kéne ezt rendszert.

2016. márc. 3. 18:33
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
hogy még gyerekkorban felfogd hogy a divatos akármik nem járnak alapból
2016. márc. 3. 19:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!