Mit csináljak ha anyám ennyire ostoba?
Nem tud az interneten a facebookon,és a candy crushon kivül semmit megnyitni,és folyton tőlem várja h nézzek utána vminek.
PL volt ez az elszámolás a bankoknál. Ő is érintett ebben. Hiradóból és neten halottam róla. Kérdeztem anyámat h ő erről mit tud. Hát semmit,neki nem küldött a bank információt. Mondom neki nézz utána h egyáltalán jár e vmi. Hát hogyan? Ott a googgle,ird be a keresőbe és úgy.
Vagy vmit megnézni h nyitva van e hétvégén,nekem telefonálgat h nézzem meg az interneten. Vagy pl komolyabb ügyeknél,pl végrehajtónak hol az irodája a telefonszáma mi,stb... nem tudja ki google-zni.
Nem akarom elhinni h ennyire ostoba lenne,pedig igencsak úgy tünik.
Én idegeskedek miatta mert annyira h-ülye h nem jár utána semminek,csak várja a sült a galambot. Mondtam pl h irjon a nemzeti eszközkezelőnek hátha megveszik a lakást,vagy a neten fenn van h mik a feltételei. Úgy nézett utána ahogy ti. Mert h ő nem tudja hogy kell,meg hogyan kell e-mailt irni. E mail cimét se tudja. Mondom az e mail cím az amivel belép a facebooka is. Hát ő nem tudja h hol kell oda belépni.
Vagy mikor mondom neki h keressen másik melót ami jobban fizet. Ő nem tudja hol meg hogyan keresse. Képes ott ülni a googgle elött és csak les h mit irjon be. Én szoktam neki küldeni facebookon neki álláshirdetéseket,de nem tud egy önletrajzot összedobni(pedig csak az adatait kellene beirni-europasson),meg elküldeni e mailbe.
Tesóm csinálta neki anno az e-mail cimet,ő tudna neki segiteni,de az is a facebookon kivül mást nem tud megnyitni. Az meg nem az h nem tudja,hanem nem akar segiteni neki.
Tudni kell h én már nem lakok otthon 200 km-rel arréb költöztem munka miatt,facen meg telon tartjuk a kapcsolatot. És elég rossz h azzal telnek a napjaim h aggódok mi van velük otthon. Végrehajtó vonja anyukám fizetésének a felét,de pontosan nem tudja megmondani anyám h mit vonnak. Lakáshitelt vagy egyéb tartozást. Mikor szolók neki h keresse meg a végrehajtót és kérdezze meg,a válasz az h nem tudja felhivni mert nincs pénz a telefonján. Mikor mondom h hát guglizd ki h hol kell keresni,akkor meg nem tudja hogy kell.
MIkor otthon vagyok mutatom h mit kell csinálni h kell e-mailt irni,hol kell az önéletrajzot megcsinálni,stb... de szarik bele az egészbe.
Minap azért hivott h küldjem el az önéletrajzát a nem tudom melyik gyárba. Mondom nekem nincs a gépen a te önéletrajzod. Csináljak neki. Én honnan tudjam h hol mikor mit dolgozott? Miért engem fáraszt ezzel?
Ha valaki olyan kerdest ir ki, hogy elvaljak vagy sem,jonnek a valaszok, hogy persze, fiatal vagy meg, elotted az elet.Most meg kiderul, hogy a kedves mama 45 evesen mar egy zoldseg szintjen vegetalo mumia?
En 60 eves vagyok,hasznalom az internetet,ha nem is profin,de banki ugyektol kezdve online vasarlason at ugyfelkapu hasznalatig barmit eltudok intezni.
En is eszrevettem magamon, hogy ha valamit mar regen csinaltam,akkor azt ujra meg kell kerdeznem a gyerekeimtol.Pl amikor munkat kerestem,akkor megmutattak hogyan kell oneletrajzot kesziteni vagy motivacios levelet csatolni.Akkoriban mindez nem jelentett szamomra gondot.De ha ma kellene ujra kuldeni ezeket, hat bizony sokat kene gondolkodnom, hogy hogyan is kell.
Szoval csak azt akartam mondani, hogy nekunk mar az internet hasznalata egy tanult tevekenyseg,es mint a legtobb tanult ismeret,a tudas egy ido utan megkopik, mig a fiatalok az "anyatejjel szivjak magukba"mindezt, nekik termeszetes.
Kérdező, ha egy L betűs település, akkor pont itt vagyok, esküszöm átmegyek és megmutogatom neki.
Egyébként anyám 74 éves, 5-6 éve van netjük. Eleinte kérdezgetett pár dolgot, vagy főleg akkor,ha itt voltam, hogy mutassam meg.
Most már teljesen profin használ mindent, még billentyűkombinációkat is ismer. Word-öt is magas szinten ismeri, talán az Excellel lenne probléma, de azt én se kezelem túl profin, eddig nem volt rá szükség.
Ez tényleg az akaráson múlik, nem az életkoron. Életkoron sportteljesítmény múlhat, azt aláírom, hogy ha valaki 40 évesen kezd el egy sportot, soha nem ér el olyan eredményt, mint aki 15 évesen kezdte.
Miért vagyunk ilyen rosszindulatúak?
Egyetlen egy valakinek jutott eszébe,hogy vizuálisan tanuló ember lehet az anyuka.
Esetleg még más is lehet,ami miatt nem jegyzi meg könnyen a számítógépes dolgokat.
Miért kell egyből ismeretlen emberre egyből rásütni,hogy nem akarja,hogy mást akar ugráltatni,hogy nem figyel oda,stb?
Mit számít az,hogy mások,idősebbek egyből maguktól kitalálták?És?Attól még neki személy szerinti megoldást kell találni.
Nem is lenne csoda,ha sz ilyen általános szemlélet mellett már maga is föladná eleve.
Bizony vannak fiatalok is,gyerekek is,akik egyáltalán nincsenek barátságos viszonyban az elektronikus dolgokkal.Attól ők még nem ostobák,nem lusták,nem másokat kihasználók,csak másmilyenek.
Hogy mit csinálj,ha anyád ilyen ostoba?
Egyszerű.Több hasznod már nem lesz belőle;szabadulj meg tőle.Hogy ne lásd,milyen ostoba,soha ne is találkozz vele többet.Neki is jobb lesz,ha nem dugják mindig az orra alá,hogy milyen haszontalan,semmire nem jó anya.
Írasd át a nevedre a házat,hogy abból hasznod legyen.
Menj pszichológushoz,hogy a szörnyű kárt,amit az anyád az ostobaságával okozott neked helyrehozasd.
Meg kellene kérdezni az anyát,hogy hogyan mutogatta.Mert ha úgy,ahogy itt írt,akkor az sok mindent megmagyaráz,nem?
Látni kéne,nem csak az egyik fél elfogult leírását ismerni.Igaz?
A hogyanban van a lényeg.
A kérdést így tettem volna fel.
Mit tudok csinálni,hogy meg tudjam tanítani anyukámnak...stb
Normálisan szoktam neki mutogatni. Úgy tünik mintha figyelne,aztán mikor megkérem h h most akkor mutassa meg h hol kell belépnie az e mailjébe vagy a google-t nyissa meg,akkor csak les h most mi van? Meg mutatom még egyszer. kérdezem érted? Azt mondja igen. DE megnyitni nem nyitja meg,csak ül ott elötte. Egy idő után belefáradok,és igen türelmetlen vagyok vele. Erre ő ideges lesz h hagyjam békén mert nem tud igy candy crushozni.
És mikor vmit tudni akar,akkor hiv engem(de röhejes mert tesóm ugyanezt csinálja,h ha vmit nem tud hol van pl az irodája v akármi) h keressem meg az interneten. És hisztizik ha nem ugrok egyből a gép elé neki keresgélni.
De tudod,ami neked normálisnak tűnik,az másnak nem biztos,hogy az.Jelen esetben biztos,hogy nem az.
Lehet,hogy épp te lógsz ki a családból,ebből a szempontból.
Fájhat anyukádnak,ahogy viselkedsz vele,főleg,ahogy írsz itt róla.
Én 47 vagyok,kb 8-10 éve van sz.gépünk.Megtanultam kezelni, sőt, filmet töltök, kiírom, zenét töltök, csengőhangot szerkesztek, fotoshoppolom a képeket...:)
Nem állítom, hogy mindent tudok.De érdekel,és próbálom megtanulni.
A google használata, keresés,közösségi oldalak használata alap ...:))
A gyerekeim már felnőttek, de soha nem tanítottak türelemmel, ingerültek voltak, ha másodjára már nem tudtam...nekik természetes volt, ha ők tudják,nekem is kell.Ezért inkább már nem is kértem tőlük, hogy segítsenek, csak ritkán, ha végképp elakadok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!