Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Az én nagynéném lányának a...

Az én nagynéném lányának a lánya, kije az én lányomnak? Erre van még valami megnevezés, vagy ez már nagyon távoli rokonság?

Figyelt kérdés
2014. júl. 2. 11:54
 1/6 anonim ***** válasza:

Ez másodfokú unokatestvér.

A törvényt hirtelen nem tudom, de ez még messze nem "nagyon távoli".

2014. júl. 2. 12:00
 2/6 anonim ***** válasza:

Ahogy az első mondta. A te nagynénéd (tehát anyukád/apukád testvérének) a lánya a te elsőfokú unokatestvéred. A ti gyerekeitek másodfokú unokatestvérek, az ő gyerekeik pedig harmadfokúak, és így tovább.

Nem távoli, de nem is közeli rokonság. Ha jól tudom, házasságot a harmadfokú unokatestvértől kezdve engednek.

2014. júl. 2. 12:05
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Másodfokú az egyenlet. Simán csak másodunokatestvér.
2014. júl. 2. 12:22
 4/6 anonim ***** válasza:
Akinek ugyanaz a szülője, az testvér, akinek a nagyszülei közösek, azok unokatestvérek, azok gyerekei pedig másod unokatestvérek.
2014. júl. 6. 12:30
 5/6 anonim válasza:
Az előzőeket kiegészítve: lehet mondani még, hogy dédunokatestvér
2014. júl. 7. 08:47
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Dédunokatestvér? Mondják így? :)) Én még nem hallottam. De lehet, hogy máshol mondják így is.

Egy másik topikban már leírtam, de bemásolom ide is, megfelelő átalakításokkal:

Az ilyen kérdésekre nagyon gyorsan választ kaphatsz egy matematikai képlettel. Bővebben itt: [link]

De azért leírom itt is.

Van ugye két személy, akiknek a rokonságát vizsgáljuk. Jelen esetben van a nagynénéd unokája, meg a te lányod. Mindketten kapnak egy számot.

Először is meg kell nézni, hogy ki a közös ős. Mindig ehhez viszonyítunk.

Vegyük a nagyszülő, dédszülő, ükszülő stb. fokokat. A nagyszülőség értéke 1, dédszülő 2, ükszülő 3, szépszülő 4. A nagynénédnek és neked közös ősötök a te nagyszülőd. Ő a lányodnak dédszülője (2). A nagynénédnek ő szülője, nagynénéd lányának nagyszülője, nagynénéd unokájának dédszülője. Az ő száma is 2.

Na most, vegyük a két szám közül a kisebbiket. Ez lesz a a rokonsági fok. Itt mindkét szám 2, tehát nincs értelme kisebbről beszélni. Tehát másodfokú rokonságról van szó. (Ez nem mindig egyenlő a másod-unokatestvérséggel!)

Most vonjuk ki egymásból ezt a két számot. Ezzel azt fogjuk megkapni, hogy a családfában egy szinten vannak-e, vagy pedig egymáshoz képest el vannak-e csúsztatva eggyel, kettővel, hárommal stb. Jelen esetben 2 mínusz 2 az nulla, tehát ez az "elcsúszás" 0 értékkel szerepel, azaz egy szinten vannak a családfában.

Tehát ők másodfokú unokatestvérek.

De ha azt kérdezted volna, hogy nem a lányod, hanem mondjuk te magad és a nagynénéd unokája milyen viszonyban vagytok, akkor így szól a történet: a te számod 1, a rokonod száma marad 2. A két szám közül az 1 a kisebb, tehát a rokonsági fokotok 1 (ez nem egyenlő azzal, azaz nem mindig egyenlő azzal, hogy első unokatestvérek!). Ha kivonjuk egymásból a két számot, 2 - 1 = 1, tehát van egy "elcsúszás" a családfában. Erre a rokonsági fokra a magyar nyelvben nincs külön szó. Hosszabban kifejezni úgy lehet, hogy azt mondod rá: a te elsőfokú (1) unokatestvérednek (nagynénéd lányának) a lánya.

Az angolban jobban meg lehet ezt ragadni: te és ez a rokon vagytok first cousins (1) once (1) removed. A lányod és ez a rokon: second (2) cousins (0-szor removed). :)

29/N

2014. júl. 8. 12:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!