Néha úgy érzem már magam, mint Hamupipőke. Velem van a baj? Normális ez?
Főiskolás lány vagyok, egész évben nem járok haza, mert messze kerültem az otthonomtól suliba.
2 hete vagyok itthon, azóta minden napom úgy telik, hogy takarítok megállás nélkül. Nem azért, mert rámszólnak, hogy nyaljam ki a házat minden nap, hanem mert csak én tartok erre igényt. Lepucolom a wc-t, a kádat, felmosok, söprögetek, mosogatok, és másnap reggelre olyan, mintha mindezt nem tettem volna meg. Senki nem figyeli, hogy mennyit dolgozok, hogy tisztaság legyen itthon, és senkit nem érdekel, mekkora a kosz.
Szüleimmel és egy fiútestvéremmel élek, aki 2 évvel idősebb,mint én.
Undorító, nem akarok hozzányúlni semmihez. Ha valaki rajtam kívül nekiáll itthon valaminek, azt is felületesen csinálja, azért, hogy ne vágjak pofákat. A mosogatás olyan, hogy fölösleges megcsinálni, ennyi erővel koszosan is elpakolhatnánk a tányérokat (és nincs gusztusom már enni sem), a wc pucolása olyan, hogy egy szivacsot végighúz rajta anyám (az ülőke alja tiszta barna...)
A testvérem fizikai munkát végez, hazajön, kezét-arcát megmossa a kádnál, és ennyi, tiszta retek a kád. Ezen felül a családom hetente kb. 1-2 alkalommal fürdik, én igénylem, hogy minden nap, és meg vagyok szólva, hogy mennyi vizet használok... Ha wc-zés után kezet mosok, akkor is megszólnak, hogy ne nyissam meg annyira a csapot, meg nem kell mindig kezet mosni, mert csak pazarlom a vizet. Ez normális???
Nem szólhatok semmit, mert felnőtt vagyok, mondhatnák, hogy költözzek el, és én el is költöznék, ha lenne pénzem, munkám. De nincs. Én túlzom el? Tényleg nagyon nem bírom, rosszul vagyok itthon.
Azt nem értem, hogy mielőtt főiskolára kerültél, nem zavart, vagy nem ilyen volt otthon?
Egyébként nincs más választásod, el kell viselni, míg újra elkezdődik a suli...
Átérzem a helyzeted, az én családom is ilyen. Ez van, az ő házuk, az ő életük. Takarítsd csak azt a részt, amit használsz is, a többivel ne foglalkozz. Nekem már egész jól bejáratott módszerem alakult ki, reggel kb. két óra alatt mindent végigglancolok, aztán amíg haza nem jönnek, a tisztaság az enyém :)
Megjegyzem, idővel anyukám megállapította, hogy tényleg jobb a tisztaság. Kb. egy centis vastagságú húgykő volt a vécén, mert sose húzta le (vízpazarlás), 5-6 liter sósavval kipucoltam. Azóta neki is eszébe jut időnként, hogy kipucolja :)
Főiskola előtt nem tudom, hogy csak én nem figyeltem-e, vagy nem voltak ilyenek. Szerintem inkább nekem nem tűnt fel. Soha nem éltem tőlük külön, középiskolában itthon voltam, nem gondoltam, hogy lehet másképp is. Néha a sírás kerülget, hogy a kezemet bele kell törölnöm egy retkes, büdös törölközőbe, vagy egy olyan kanállal eszek, ami nincs normálisan elmosogatva (a szüleim nem szoktak fogat mosni).
Sajnos senki nincs, akihez mehetnék, diákhitelből meg nem hiszem, hogy egy albérletben el tudnám magam tartani. Sehol az országban nem találok normális munkát, bárhová mennék.
Átérzem a helyzeted, én is így vagyok. Miután albérletben éltem egyetemi éveim alatt (ami még most is tart) láttam egy két dolgot, és elkezdett idegesíteni az otthoniak igénytelensége, holott nem ők változtak, hanem én. És ha húsz évig jó volt nekem az, sőt fel sem tűnt, hogy az igénytelenség lenne, akkor nem tudom miért vagyok most úgy kiakadva.
Lényeg a lényeg: idegesít ha nincs elrakva az asztal kajálás után, idegesít, hogy senki nem rakja el a cuccait, idegesít, hogy nem zavarja anyukámat, hogy az öcsém nadrágja 10 centivel hosszabb kellene legyen, mert lassan 3/4-ként hordhatja stb stb.
Ami tényleg igénytelenség arra próbálom őket rávezetni, ami pedig az én túlzott tisztaságmániámból származó rigolyám, arról próbálok leszokni :) És majd ha saját lakásom lesz, akkor az én szabályaimat érvényesítem.
22/L
:(
Tarts saját "tisztasági csomagot", saját kéztörlővel, egy nagy nesszeszerbe befér az összes tisztálkodási cuccod, nincs más hátra, különülj el, amennyire lehet...! :(
12:01, összeköltözhetnénk. :D
Mellesleg nálunk is megvan ez, hogy asztal nincs lepakolva, stb.
Tegnap elmosogattam, letöröltem a főzőlapokat, mindent, és most meg már megint minden ragad és morzsás, és undorító. :(
Figyelj, csináld meg, ha gyakorlatot szerzel, akkor nem vészes. Reggel amikor felkelsz, tegyél be mosást és önts vécétisztítót a vécébe, aztán mosogass el és törölgess le mindent a konyhában. Ez kb. 20 perc maximum. Aztán vidd ki a használt konyharuhát és nézz körül a fürdőszobában, ha kell valamit csinálni, azt csináld meg: szétdobált ruhák, koszos törölközők a szennyesbe, szemét a szemetesbe, töröld le a kádat, mosdót, kefével mosd körbe és öblítsd le a vécét. Ez megint 10 perc. Aztán nézz körül a közös helyiségekben, ami szét van pakolva, azt tedd a helyére, a szennyest vidd ki a szennyesbe, ha poros, foltos valami, azt is töröld le. Ezt az étkezőben, nappaliban, előszobában csináld csak meg, a hálószobákat hagyd úgy, ahogy van. Nálunk ez sincs több 10 percnél, nappali, zeneszoba, előszoba, terasz. Végül söpörj vagy porszívózz fel mindenhol. Eddigre lejárt a mosógép, teregess ki. Aztán ha kell, moss fel, ez is gyors lesz, hiszen már minden elő van készítve.
Ha jól csináltad, az egész elvesz 1.5-2 órát. Akkor érdemes nekiállni, mikor mindenki elment, nálunk ez fél nyolc. Kilenckor már a teraszon szoktam ülni, kezemben a reggeli kávéval és cigivel. Előttem áll az egész nap, amikor azt csinálok, amit akarok.
Próbáld meg ezt a metódust csinálni, viszonylag gyors és praktikus. Azt meg hadd ne mondjam, hogy mennyivel jobb úgy elővenni egy tányért, hogy tudod, hogy normálisan el van mosva, mert magad csináltad!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!