Miért hiszi a sok 20 éves, hogy olyan sok élettapasztalata van?

Nem lehet tudni, hogy valójában ki hány éves, írni akármit lehet. A bölcsesség pedig sokszor nem korfüggő.
78/L

Én pont 20 éves vagyok.
Lássuk csak... 9 féle gyógyszer szedek, voltam már életveszélyben, voltam kerekesszékes 2 évig, és a legtöbb álmomról le kellett mondani egy hülye betegség miatt. Hamar fel kellett nőnöm, és én már nem élhetem a 20 évesek gondtalan életét, ellenben a 80 évesek orvoshoz járását tapasztalom. Nekem már nem csak a jelenben kell élnem, hiszen a jövőben nagyon nagy súlya lehet egy mostani döntésemnek.

Te hányéves vagy?
Múltkor ugyan ezt a kérdést írta ki egy 20 éves csak ö a 14 évesekre panaszkodott.
én 30 évesen kiirhatnám ezt a kérdést, és erre egy 50 éves azt mondaná, hogy hozzám képet neked semmi élettapasztalatod nincs.

Minden korra igaz, hogy lehet az ember annál tapasztaltabb is.
Húszéves korára az ember igenis lehet egy-két dologban tapasztaltabb a nagy átlagnál. Ahogy írta például valaki, hogy volt kerekesszékes. Sok ember 80 évesen se tudja, milyen is az.
Nekem is megvannak azok a területek, ahol az átlagnál kicsit többet tudok - 15 évesen elkerültem a szülői házból (ugyanis anyám részegen majdnem megölt egy konyhakéssel), felfokozott és koravén életet éltem, amiben sok minden volt, amit mások nem fognak soha átélni. Például éltem háromfős élettársi kapcsolatban, de éltem olyan szegényen is, hogy az összes jövedelmem csak a lakásra volt elég, és hónapokig zsíros kenyéren éltem vöröshagymával - azért randiztam nem egy pasival, mert tudtam, hogy elvisz vacsorázni, és hát éhes voltam, na meg iszonyúan vágytam valami más ízre, mint a hagyma.
Ezeket nem sok negyven éves mondhatja el magáról :) tehát úgy érzem, hogy ebben a néhány témakörben kompetensebb vagyok az átlagnál.
Inkább ott van a baj, hogy sokan nem látják be, mi az, amiben kompetensek, és mi az, amihez nem kéne hozzászólni. De pusztán az életkor alapján való szelektálás nem igazán jó megoldás.

Most attól, hogy valakinek ilyen olyan betegsége van, meg megölték a barátnőjét, stb. stb. még nem lesz fene tapasztalt. Nekem nem kell gyógyszerek garmadát szedni ahhoz, hogy tudjam értékelni az egészséget és vigyázzak magamra. Tanulok, dolgozom, aktív életet élek, tapasztalok minden nap, mikor mit, mégsem érzem magam fenemód érettnek.
25/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!