Lehet valaki ennyire eltérő a szüleitől, vagy más az apa?
apa: alacsony kb 170 cm
szőke haj,kék szem,nem nagy vállak
anya:alacsony kb 160 cm
barnás-vöröses haj,zöldes szem,kis vállak,vékony testalkat
"gyerek": 190 cm,ha nem több
sötét barna haj,barna szemek,nagy váll,erősebb testalkat
A nőből simán kinézem,hogy nem az apának mondott férfié a gyerek,de lehet,hogy mégis?
Nem vagyok genetikus, de a szemszín nekem gyanús. Kék meg zöld szem úgy tudom, nem eredményezhet barna szemű utódot, kivéve ha valami gén- vagy kromoszómamutáció, vagy helyi mutáció nem alakul ki.
A magasság mennyiségi jelleg, ami több tényezőtől is függ, a testalkat még inkább, szóval ezekből nem lehet kiindulni.
Bár két barnaszemű embernek lehet kékszemű gyereke, de két kékszemű embernek nem lehet barnaszemű gyereke!
Genetika.
Azt nem tudom, hogy lehet-e barnaszemű gyereke egy kékszemű és egy zöldes szemű embernek...
De tedd fel a kérdést olyan fórumon, ahol vannak genetikusok is. A szemszín eléggé árulkodó lehet.
De itt az anya nem kék szemű, hanem zöldes (ami ugye a barna világosabb árnyalata).
Am nemcsak nagyszülőkre, de nagynénikre, nagybácsikra is, sőt, dédszülőkre is visszavezethetőek a gének.
Szerintem nem az az apa.Én is ismerek olyat aki csak rávarrta az épp aktuális barátjára a főnöke gyerekét.
Egy másik a munkatársától születendő gyereket varrta a férjére.
Mindkét esetben a vérszerinti apára hasonlítanak a gyerekek,és a nevelő apák nem veszik észre és nem tudják.
Te csak olyan gént örökölhetsz, ami a szüleidben is benne van. Az már más kérdés, hogy mindenki mindkét szölőjétől örököl egyet-egyet minden típusú génből, és aztán a domináns hatása látszódik.
Egy barnaszemű ember színének színe két okból lehet barna:
1 - mindkettő a szemszínért felelős géne barna szemszínt okozó
2 - a szemszínért felelős génei egyike barna szemszínt okozó, a másik más szemszínt okozó, de mivel a barna a domináns, ezért az embernek barna a szeme.
Tehát nem-barnaszemű csak az lehet, akinek szervezetében nincs olyan a szemszínért felelős gén, ami barna szemszínt okoz. Különben a domináns barna ütközne ki.
Ha viszont a gyereknek barna a szeme, és barna szemszínt okozó gént nem örökölhetett sem az anyjától, sem az "apjától (hiszen akkor barna lenne a szemük), akkor jogos a kérdés, hogy honnan is örökölte a barna szemszínt (hisz sem az anyjában, sem az "apjában" nincs olyan gén, ami barna szemszínt okoz).
Azt viszont megismétlem, hogy nem tudom, hogy mi a helyzet, ha a szemszín zöld. Szerintem azonban - ami csak vélemény - a barna domináns a zölddel szemben is. De ezt ne vedd készpénznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!