Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan szűkítsem a kört?

Hogyan szűkítsem a kört?

Figyelt kérdés

Olvastam páran tudatosan választották ki kutyájukat, amit épp most tartanak és szeretnek. Arra lennék kíváncsi milyen stratégiát követve jutottak el a végeredményhez. Maga a gondolatmenet érdekelne. Előrébb vetted a saját igényeidet?

Aktuális körülmények volt a kiindulópont? Saját tulajdonságaidhoz hasonlót kerestél?

2010. márc. 26. 22:59
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
95%
Én pl. mindenképp terriert szerettem volna, viszont ez tág kör miután sokfajta terrier van. Nekem a dandie dinmont tetszik nagyon de 250.000ft-ba került volna külfödről annyi pénzem pedig nincs!! igy előjött kisebb kutya a yorkshire terrier igazán bájos értelmes tanitható kutyák, de előjött belőlem a nagyobb kutya szeretete az amerikai staffordshire terrier, aztán mindkettő lett:) 4 honap különbséggel a yorki érkezett előbb a családba ,jofajta kennelből mindkettő. nem is vagyunk nagy helyen! nem vagyunk örökké itthon! én terrier párti vagyok de szeretem a bulldogokat is! (francia-angol) anyukámnak francia van! szeretem az örökmozgó-makacs vérüket! de mégis értelmes -okos kis lény! nekem nem kellene pl. vadász kutya!
2010. márc. 26. 23:06
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Én mindenképpen kicsi kutyust szerettem volna, és lakásban tarthatót. Akkoriban kezdett megjelenni a bishon havanese, és ahogy megláttam egyből beleszerettem. Minden feltételnek megfelelt, pici, nem hullik a szőre, és mint utóbb kiderült nagyon jól választottunk, tündéri és nagyon okos fajta is, már 8 éve velünk van és imádjuk. Még nagyon fontos szempont, hogy ne legyen túltenyésztett a fajta.
2010. márc. 26. 23:27
 3/21 anonim ***** válasza:
81%
Nekem már volt egy keverék kutyám, de szerettem volna mellé még egyet, mert úgy gondoltam, jobb lenne neki is, ha lenne még egy játszópajtás. Meg egyébként is, nagy vágyam volt egy nagyobbacska kutya is, az első kutyám kistestű. Gondolkodtam sokáig, hogy egy szálkás szőrű tacsit vegyek mellé vagy fogadjak örökbe még egy kutyust (az első kutyám is egy szálkás tacskó keverék, mentett kutyus), de nem tudtam uralkodni a vágyon, hogy legyen egy nagyobbacska kutyám is. Először spánielben, de inkább labradorban vagy golden retrieverben gondolkodtam, de valahogy nem éreztem azt, hogy ezek a fajták lennének számomra az álomkutyák. Az egyik túl kicsi, a másik túl nagy, meg valahogy a temperamentumuk sem az volt, amit szerettem volna. A második mentett keverékben is sokat gondolkodtam, hogy akkor befogadok egy nagyobb testűt, de miután már az első kutyám is felnőttként érkezett hozzám, szerettem volna megtapasztalni azt is, milyen lehet egy kölyköt felnevelni, aki ismert körülmények között született és egészen pici korától én nevelem. Így el lett döntve, hogy tenyésztőtől veszek fajtatisztát, csak a fajtát nem tudtam még sokáig, mindössze ködös képzelgéseim voltak. Aztán egyszer egy könyvben olvastam az obedience sportról és mivel nem tudtam mi ez, videókat kerestem róla a neten. Így találtam rá a border collie-ra és azonnal lebilincseltek ezek a kutyák. Bár külsőre eleinte nem nagyon ragadott meg, viszont az, ahogyan dolgoztak az obedience versenyeken, nagyon magával ragadott. Néztem több versenyről is videókat, ahol más kutyákkal is csinálták ezt, de a border valahogy lenyűgözött a stílusával. Aztán megint csak olvastam a borderről egy könyvben, de nem tudtam, mi ez a fajta. Rákerestem és akkor döbbentem rá, hogy ezek azok a kutyák, akiket az obedience-s videókban láttam. Ekkor kezdtem el a fajta iránt komolyan érdeklődni és hónapokat töltöttem azzal, hogy minden információt összeszedtem róla, amit csak lehetett. Majd a sors egészen véletlenül összehozott a valóságban is egy borderrel és innentől kezdve már magam kerestem a lehetőséget, hogy személyesen is megismerkedjek a fajtával. Ahogy mélyedtem el az ismeretekben, egyre inkább szerelmes lettem a fajtába, mígnem úgy éreztem, nekem ilyen kutya kell. Kicsit tartottam ugyan a mozgásigényétől, de egyszerűen mindenben klappolt hozzám és egyre inkább megtetszett külsőre is. Eltelt jó pár hónap, mígnem elérkezettnek találtam az időt a vásárlásra. Életem egyik legszebb ajándéka a sorstól, hogy teljesen véletlenül rábukkantam erre a fajtára, ő örök szerelem nekem. Nagyon örülök, hogy lett egy ilyen kutyám és a félelmeim is szertefoszlottak a mozgásigénye miatt, pedig egy erősen munka vonalú kölyköt vettem. Rengeteg örömet és boldogságot kapok tőle a mindennapjaimban, a másik kutyámmal is nagyon szeretik egymást, csodálatos velük az élet. :) A másik kutyám is nagyon szereti őt. :) Abszolút a véletlenen múlt és nem pedig tudatos keresésen, hogy megismertem a fajtát és egészen biztos vagyok benne, hogy mindig lesz ilyen kutyám. :)
2010. márc. 26. 23:53
 4/21 Akiteki ***** válasza:
80%

Felírtam egy papírra a nekünk tetsző kutyákat. Aztán az összeolvasott könyvek alapján kezdtük összeírni a számunkra jó és rossz tulajdonságokat. A legtöbb pluszos nyert.

Mondjuk nekünk sok variáció nem volt, mert összesen két variáció merült fel a család részéről: csau-csau és husky. Mivel a gyerekek még kicsi voltak és a csau nem annyira gyerekbarát, maradt a husky.

A második kutyámról annyi szépet olvastam, hogy utánajártam, tényleg igaz-e. És az volt! 8 évig áhítoztam rá, de végül lett egy izlandi pásztorom. Ha elsőre őt fedezem fel, sosem lett volna más kutyám. Na jó, még esetleg a whippetek, mert őket megismertem és teljesen beléjük szerettem. Ha kikapcsolódni akarok, csakis hozzájuk fordulok. Mindegyik fajta más, mégis mind illik hozzám és remekül megértjük egymást.

2010. márc. 26. 23:56
 5/21 anonim ***** válasza:
77%

Jó lenne ha többen választanának tudatosan fajtát. :) Még jó hogy én nem úgy tettem! :D Szerencsés véletlenek sorozata miatt kaptam egy mudit! Az anyja nem tetszett annyira de aztán teljesen beleszerettem a kinézetébe és a jellemébe. És hát ez a kutya alakította ki az ízlésem! Fontos lett hogy jó munkakutya legyen az illető de ne mániákus. Hogy szeressen sokat mozogni, egészséges legyen. Ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, se túl kopasz, se túl nagy szőrű, semmi extra, viszont ne legyen cuki sem hanem inkább kemény kinézetű. És ne legyen olyan kutya aki mindenkit imád, és elmegy az első emberrel aki kedvesen néz rá! Legyen inkább barátságtalan aki nem totózik ha cselekedni kell. Viszont más kutyákat legalább viseljen el. Így maradt egy kutya: a dobermann. Pedig tetszett egy csomó fajta (kaukázusi, cseh farkas stb) Meg az örök szerelmem a mudi. És egy szemernyi hasonlóság sincs köztük xD pedig esküszöm hogy az első mudim miatt alakult ki bennem ez az ízlés és nem azért mert "ha mégegyszer lesz kutyám akkor remélem ellenkezője lesz mindenben mint ez mert megbántam", hanem ő volt a példa, azt hiszem olyan kutyám nem lesz még egy aki annyira megközelíti a leírásom mint az első mudim.:)

Aztán még van egy kedvencem, a red merle ausztrál juhász. Igazából egyszerűen csak a színe alapján válaszottam. Elbűvöltek a ritkább border színek (csak a szín! :P), de az eszembe sem jutott hogy olyat vegyek egyszer, így jutott eszembe az aussie, aki hasolnít rá (de csak színben)! Természetesen csak azért volt merszem így választani, egy szín alapján mert tudtam hogy nagyjából megfelel annak a kutyának akit szeretek, mozgékony, ellenálló, dolgozó. De az első kettő kedvencem a mudi és a dobermann, abba nem halok bele ha aussie-m nem lesz.

2010. márc. 27. 00:20
 6/21 anonim ***** válasza:
90%

Én a különböző szempontokat vettem figyelembe:

kertben tartható-e vagy lakásban, ha kertben, nagy kertben kell-e

aktívabb vagy lustább

jól tanítható, nevelhető, vagy önfejűbb

hosszú vagy rövidszőrű

egygazdás, családi vagy független kutya

milyen a m.o.-i állomány

én mindenképpen kertben szerettem volna tartani a kutyust, mert szép nagy kertünk van. ezért eldöntöttem, hogy juhászutyám, valamilyen robosztusabb kutyám vagy terrierem lesz. mivel egy aktívabb, mozgékony, mindig sétálni akaró kutyust szerettem volna, maradtak a terrierek és a juhászkutyák. okos, jól nevelhető kutyát szerettem volna, akit nem csak az alapdolgokra lehet megtanítani. úgyhogy a juhászkutyák mellett döntöttem, mert a terrierek egy kicsit makacsak, és csak azt csinálják meg amihez épp kedvük van. a pulin, a komondoron, a belga juhászon és a borderen gondolkoztam. nem akartam olyan fajtát, amelynek túl sok gond van a szőrével, mint a pulinak vagy a komondornak, mert szerintem az ő szőrükbe akaratlanul is minden beleakad, beleragad, és elég igénytelenül néz ki. maradt a belga juhász és a border collie. ők mindketten a családi és az egygazdás kutyák között állnak, de a border egy picit egygazdásabb. és a border volt a szimpatikusabb, ami szintén fontos.

és mivel a border nem annyira felkapott és divatfajta ( most még), mint pl: a golden, az állomány is rendben van itthon.

így én a border mellett döntöttem. és nem bántam meg : )

2010. márc. 27. 08:56
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

Én örökbe akartam fogadni, vagy spánielt akartam, de végül kaptam a kutyust.

Egyébként elkezdtem nézni neten, hogy milyen kis termetű kutyusok vannak, hogy lakásban is jól érezzék magukat.

Melyiknek nem hullik a szőre.

Tudtam, hogy hosszabb szőrűt akarok, mert imádok olyan kutyusokat simogatni.

Azt elfelejtettem, hogy mozgásigény szerint is nézni kell,de szerencsére pont nekem valót találtam.

Ahogy nézelődtem, egyre jobban tetszettek a fehér kutyusok, és addig mentem , míg hirtelen nem éreztem azt, hogy Uram Atyám. Ő kell nekem. Ilyen kutyus:)

Westie-ről van szó:) Utánaolvastam természetüknek, hogyan kell ápolni, stb, de a külseje..az a 2 gombszem, jajjh:) ennyi. elolvadtam, és kaptam egy westie-t:)

nem bántam meg, imádom azzal a kis makacs fejével együtt:)

emlékszem még azon is sokáig agyaltam h fiú legyen vagy lány, sok dolognak utánaolvastam és kislány mellett döntöttem. Annyira örülök neki, el sem tudnám képzelni az életem kan kutya mellett.:)

2010. márc. 27. 08:58
 8/21 anonim ***** válasza:
100%

Általában mindenkinek van valamilyen elképzelése, hogy milyen kutyákat szeret úgy kb. Például a méret és a szőr szokott meghatározó lenni, képzeld el, neked milyen lenne A kutya. Nekem például alap, hogy A kutya 15 és 30 kg közötti méretű és középhosszú szőrű(ez lehet trimmelős, nyírós vagy normál, de nem lehet rövid mint a vizsláé vagy hosszú mint a bearded collié-a rövidszőrű fajtákat egyszerűen nem tartom esztétikusnak, a bearded collie-t igen, de nem akarnék hetente fésülgetni).

Innen indultam, majd a különböző fajtacsoportokat néztem át: döntsd el mit szeretnél a kutyádtól. Ha tanulnál vele játékos kutyássportokat, vagy nagyon aktív kirándulótársat szeretnél aki mindig visszajön, de nem vagy annyira kemény kezű, akkor vmi juhászkutya. Ebből nagy a választék, többségük természetes kinézetű és egészséges fajta, több divatos is van(de ez ne legyen szempont!).

Ha keményebb kutya kéne ami megvéd ha kell és hajlandó vagy kutyasuliba járni vele, akkor őrző-védő fajtacsoport, itt vannak nagyobb, még keményebb tipusok, illetve a klasszikus német munkakutyák amik a leg elterjedtebbek: németjuci, rottveiler, dobermann. Itt is találsz olyat ami juhászkutyásabb kinézetre, jellemre kevésbé kemény, mégis jó védő, pl. a hovawart.

Ha önfejű, strapabíró kutyát is bevállalnál és trimmelést is bevállalsz, vagy hevesebb, hisztisebb, de vidámabb vérmérsékletet akkor terrierek: vannak nyugodtabbak, nem trimmelős rövidszőrű fajták,vagy drótszőrűek amit kevésbé kellemes simogatni, koszolósabb a bundájuk, trimmeltetni kell és a bogáncsot is nagyon nehéz kiszedni belőle kirűándulás után. Ja és nehezebben jönnek vissza kiránduláson, mert kevésbé figyelnek az emberre, a szagok vezetik őket.

Itt vannak a kakukktojás amstaffok, bullterrierek-vidám, de kemény gazdát igénylő kutyák.

Tacskók-nálam ez soha nem jön szóba a mérete és a gerincproblémái miatt, szval ezt ki is lőttem.

Az 5ös fajtacsoport ősi és szánhúzó kutyákból áll, ezek mindegyike falkaösztönvezérelt, szval egyedül nem jó tartani, falkavezér gazdát, erős kerítést, sok sportot és mindig pórázt igényelnek! Ugyanakkor van köztük néhány talán legszebb fajta, de ez is izlés dolga.

Ezután jönnek a vadászkutyák: vizslák, pointerek rövidszőrűek ugye, spánieleket nem szeretem se külsőre, se belsőre, retrievereket igen-ezek azoknak jók akik csak egy egészséges, nagyobb, normál szőrű kutyát szeretnének csak akivel egyszerű az élet, de nekem túl elterjedt volt és túl egyszerű.

Agarakkal külön sztori az élet, sztem nem is kutyák, annyira mások.

És a társasági kutyák, amiket én meg se látok.

Nekem egyértelmű volt, hogy emberközpontú, különlegesebb, szép, de egészséges kutya kell. Mindig az FCI 1es fajtacsoportjából fogok kutyát választani magamnak, többet is ki szeretnék onnan próbálni, de lehet egyszer lesz egy retrieverem és kiderül hogy az való nekem. Golden lenne, vagy valami ritkább fajta, nem labrador az biztos.

2010. márc. 27. 09:46
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

23:56-os-ezen múlt hogy nem csau kennel képeit nézegetnénk most:)

Kár hogy az izlandit nem tenyésztitek, nekem is ő a szerelemkutya, de külföldről nem mernék kiskutyát venni, így nem is lesz, amíg nem lesz itthon jó alom

2010. márc. 27. 09:51
 10/21 Akiteki ***** válasza:
100%
Én meg jobban merek külföldről kutyát venni. Azokban még nem csalódtam, itthon már verték át a fejem. Remélem, nem lesz itthon izlandi tenyészet, mert arra is rákapnak a szaporítók.
2010. márc. 27. 11:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.