Aki ivartalanította a kutyáját az miért tette?
A betegségek (pl. gennyes méhgyulladás) megelőzése miatt lett ivartalanítva. Jobb ha tudod, hogy szinte minden 2. szuka kutyának már kezdődő méhgyulladása van ivartalanításkor. Szóval jobb lenne, ha kicsit elgondolkodnál ezen!
Amúgy aki felelősen tart állatot, annak nem lesznek nem kívánt szaporulatai.
Pro és kontra érvek keresése sz interneten. Majd egy ismerős megkérdezte: Tudsz neki csajt szerezni?
Másnap egyeztettem időt az állatorvossal.
1. vagyok
Amúgy állatorvos mellett dolgozom, a legtöbb állatnak kb fel sem tűnik, hogy történt valami. Nem szenvednek..
Rokonéknál mindhárom ivaros szukának melldaganata volt (egyiknek sem voltak soha kölykei), egyiknek méhgyulladással társult, a másiknak már áttétes lett, halálakor nagyobb volt a daganat, mint a kutya, a harmadik megúszta, neki más (nemi) baja nem volt.
Most kan kutyájuk van, "epedve várom", hogy mi fog ebből kisülni.
Szóval én megfogadtam ezek után, hogy ha végre valahára lesz egy kutyám, akkor mindenképpen ivartalaníttatom.
(ja, és nem haltak meg korán, de életük 60%-át szenvedésben élték le)
Mert nem probalom meg bemeselni magamnak, hogy igenis tudok vigyazni, meg nem szenved, meg ha megis baleset lesz, majd...
Hanem inkabb, mint a kutya szemelyes Istene, vallalok egy dontest, ami vagy faj a kutyanak, vagy nem annyira.
A sajat kenyelmem miatt, es mert mint intelektualisan fejlettebb faj, azt gondolva, hogy hosszutavon ez a jobb.
Ennyi.
Tiszta onzesbol, semmi masbol.
(Az meg, hogy hosszutavon tenyleg jobb a kutyanak, az egy mellekes, bar nem elhanyagolhato dolog. )
Az én kutyám még csak 4-5 hónap múlva lesz ivarérett, de biztos, hogy ivartalaníttatni fogom. Igazi kiszökni nem tud, bár ebben soha nem lehet elég biztos az ember. Ha tüzelő szukák vannak a környéken, biztos mindent megtenne és valahogy kiutat találna magának. Valamint ha véletlenül nyitva marad az ajtó 2 perce... és már meg is van a baj. A másik pedig az, hogy szeretnék nyugodtan kutyát sétáltatni. Nem akarom, hogy minden tüzelő szukára rávesse majd magát séta közben, mert felénk nem divat az ivartalanítás, sajnos... Egyébként sem szeretnék szaporítani, gyűlölöm a szaporítókat, így márcsak elvből is ivartalaníttatni fogom.
Egyébként az állatorvosunk mondta, hogy semmi az egész, főleg kanoknál. Szukáknál már körülményesebb, de az is egy rutinműtét, nem szenvednek közben az állatok. A csonkítást pedig tiltják, az ivartalanítást pedig szerintem kötelezővé kéne tenni, márcsak a sok szaporító miatt is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!