Rottweiler vagy Dobermann?
Kinek melyik a kedvence a két fajta közül, miért pont az és miért nem a másik? Nem a külsőségekre vagyok kíváncsi (bár tény, hogy az is egy szempont).
Csupán csak érdekel ki miért tartja/szereti az egyiket és miért a másikat. Vagy épp miért nem.
Mindkettőnek megvan a maga szépsége. Rotikból mondjuk inkább a szukákat kedvelem, a kanok nekem nagyon tufák. Talán ez is az egyetlen fajta, ahol ilyen látványosan eltérő jellemet tapasztaltam kanok és szukák között, de még mindig nem biztos, hogy általánosíthatok a megfigyeléseimből :) Mindenesetre magamtól nem hiszem, hogy tartanék rotit, nem tudnék vele mihez kezdeni, az ÖV meg az engedelmes nem az én világom, neki meg az a "természetes közege".
Szóval inkább dobi. Mozgékonyabb, pörgősebb, agyasabb, meg nekem külsőre is jobban bejön. De csak a régi típusú széles mellkasú, karakán kiállású dobi, nem ezek az elagarasított pálcikaizék.
Én még nem tartottam egyik fajtát sem, de van rottweileres és dobermanos ismerősöm is. A dobermann erőteljes, mindenre elszánt, bátor házőrző. Egész nap ugat, még családtagokat is, félelmetes, mindenkit met akar támadni aki a közelébe merészkedik. Viszont a gazdájával nagyon barátságos, könnyen kezelhető, okos kisangyal. A. Roti valamivel nyugodtabb, barátságosabb eb, de az idegeneket ő is alaposan megugatja.
Én inkább rottweilert választanék, dobermannal már bannak rossz tapasztalataim (megharapta a kislányomat).
Mind a két kutyához erős kéz, és következetes nevelés kell! Mind a két fajta elvadulhat, ha nem jól vannak nevelve, el vannak hanyagolva. Ha mindenképp ezek közül akarsz választani menj vele kutyasuliba, amennyiben van rá kereted.
Ha tartanék, akkor dobermannt választanék. A rotik nekem túlzottan vadnak tűnnek, volt velük rossz tapasztalatom. De mint írtam nevelés kérdése...
Hármas vagyok!
És melyik lett végül? Én azért is választanám a dobermannt, mert őket már inkább házi kedvencnek tenyésztik, nem annyira vadak, mint a régebbi egyedek.
Na, én meg pont azért nem választanám a dobit! Ő egy őrző-védő kutya eredetileg, és borzasztóan idegesítő, hogy egy családi kedvencet gyártottak belőle. Na mindegy :/
Ebből már ki is derült, hogy rottweilerem van. Lassan 17 hónapos kan.
Azért írtam ki a kérdést, mert sajnos nagyon sok tévhit él az emberekben a rottikkal kapcsolatban és kíváncsi voltam/vagyok, hogy az itt válaszolók közül vajon hányan írnak le nagyon téves dolgokat róla.
Nekem dobim van, bár még kölyök, igyekszem vele (is) az ÖV irányába menni. Félig mentett kölyök. Család vette tenyésztőtől, a fickó nem vásárolta vissza miután a család azt mondta mégsem ez a nekik való fajta mert a kertben rosszalkodott egyedül. Így mondtam, hogy én vállalnám... Van egy német juhászom, aki mivel munkavonalú, imádunk ÖV-re járni. Nekem most fura, hogy a dobi mennyire cica inkább, mint kutya... mármint jellemre. Egész nap képes lenne aludni a kanapén, a NJ meg attól rosszul van ha be kell jönnie 5percre. Imádom, hogy időnként le kell vele játszani ki a főnök, meg hogy önálló és nem kell állandóan tutujgatni, vannak neki szimpi meg kevésbé szimpi emberek és úgy is viselkedik. Ha megunja hogy ott vagyok, arrébb megy. Na ehhez képest a dobi ki nem marad a seggemből, 5percig izgága, játszik, utána meg fél napokat alszik a kandalló előtt... El nem tudom képzelni emberek hogy félhetnek ilyen mértékben tőle.
Tehát nálam az a helyzet, hogy 2 olyan fajtát tartok, amikből gumicukrot akarnak csinálni a tenyésztők... bár én úgy vagyok vele, oka van, hogy miért lettek olyanok, amilyenek, úgyhogy úgy kell őket kezelni.
Egyébként én rotit is szívesen tartanék:)
Dobi. De nekem is van ilyen és olyan ismerősöm is. Rotit nem tartanék, külsőre sem nyerte el a tetszésemet. Ráadásul az ismerős kutyája most tépte meg egy barátom kutyáját. Sürgősségi műtét, varratok, törés, stb. Most ne értsetek félre, nem ezért. De előtte sem volt a kedvencem.
Amerikai bulldogom van, ezek a fajták tetszenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!