Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért baj az hogy pároztatni...

Miért baj az hogy pároztatni szeretném a kislány yorkimat?

Figyelt kérdés
2009. aug. 15. 16:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
49%
Talán azért mert ha nem fajtiszta akk mégtöbb "korcs" lesz úgymond, de nekem ugyan nemgond:D
2009. aug. 15. 16:30
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha törzskönyves, hozzáértők által is szépnek véleményezett példány akkor nem baj.

Ha nem az akkor: a te kutyád szempontjából azért baj mert:

a kutyádnak nem kellemes a fedeztetés. Ő csak azért csinálja, mert ezt súgja az ösztöne. Hidd el, nem jó látni amikor a kislánykádat szinte megerőszakolják... :S Méretéből adódóan meg egyébkéntis belehalhat a szülésbe. Mivel hiába pici, a kiskutyák mérete születéskor nem annyira idomul a fajta méretéhez, a legtöbb kutyánálfajtánál hasonló. Elkaphat betegséget a másiktól. Ha nem ivartalanítod ki akkor lehet gennyes méhgyulladása vagy emlődaganata, AKKOR IS HA SZÜL! Lehet álvemhes, akár minden tüzeléskor. Mivel nem törzskönyves, ezért gondolom nem szűr betegségekre. A kicsinél ez előjöhet, és betegek lehetnek. Ez elég nagy százalékban megjelenik a nem tenyésztős kutyáknál.

A yorkik szempontjából:

Ezzel te kárt az állományukat, ami a fajta leromlásához vezet, hiába erőlködnek az igazi tenyésztők.

A kutyák szempontjából:

Azért a menhlyek akár 300% túltelítettséggel működnek. Rengeteg kutya van az utcán, rengeteget dobnak ki, altatnak el, a kiskutyák is hemzsegnek. Lehet, hogy valaki megveszi tőled olcsón a kiskutyád, a következő héten meg mondjuk arra jár egy kóborkutya és azért nem fogadják be mert te sok kiskutyát csináltál... Vagy mondjuk ha nem adnál nekik kutyát akkor kihoznának egyet a menhelyről, amivel két életet mentenének meg.

Rengeteg fajtatiszta kutya van a menhelyen, köztük sok öleb. Yorkiból is sok van hiszen van nekik saját fajtamentésük, akkor nem lehet kevés...

Evvel viszont nem rontjátok a tenyésztők üzletét, hiszen aki tőlük vesz az több dologgal van tisztában, és kész áldozni rá. Akinek meg nincs elég pénze, az tényleg inkább mentsen meg egy árva kutyát mint vegyen olcsón szaporítótól, vagy tőled, mert szerintem neki sem jó, ha álmai kutyája az övé, csak épp beteg, mert nem tenyésztőtől van vagy ilyesmi.

Szerintem te nem látszol olyan fanatikusnak, csak jót szeretnél magadnak meg a kutyának, de remélem megérted.

Nem igaz egyik tévhit sem, hogy a kutyának szülni kell egyszer, és hogy jó neki...

2009. aug. 15. 16:36
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán fajtatiszta yorkie? (Van törzskönyve)

Megvan a tenyészszemléje? Tehát tenyészthető?

Megvannak a kötelező szűrővizsgálatai?

Tudod mivel jár a vemhesülés ellés? Fel vagy rá készülve?

Fel van a kutya orvosilag készítve a párzásra? Megvan pl. a herpeszvizsgálata, herpeszoltása? Tudod mit tegyél, ha nem indul meg a szülés, ha elakadnak a kölykök, ha az egyik nem lélegzik, ha a szukád vérzik, mit tegyél a köldökzsinórral csonkkal, ha a szukád nem gondoskodik róla? Mit csinálj, ha nem szopik? Hogy helyezd el, hogy ne nyomja agyon a kicsiket?

Értesz a tenyésztéshez?

2009. aug. 15. 16:37
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

16.36-os vagyok

És még hozzátenném, hogy a kiskutyák azért is veszélyben vannak, mert a tenyésztő szerződéssel adja oda. Te viszont nem nagyon tudod nyomon követni, hogy hova kerülnek, és lehet, hogy bajuk esik. Míg a tenyésztő visszavenné őket ilyenkor. De akinek te adod az eltűnhet, mert nincs rá szerződése. Vagy elkezdheti elletni, mivel te nem ivartalanítási szerződéssel adod oda...

És nagyon sokba kerül a kiskutyák felnevelése.

2009. aug. 15. 16:39
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, így már értem miért nem kéne pároztatni. Neki nincs törzskönyve, csak a szüleinek volt.
2009. aug. 15. 16:41
 6/13 anonim ***** válasza:
82%
És most, hogy érted miért nem KELLENE pároztatni, azért Te még fogod?
2009. aug. 15. 16:48
 7/13 A kérdező kommentje:
Nem, biztosan nem.
2009. aug. 15. 16:49
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

- Sok a szaporító (törzskönyv nélkül eszedbe ne jusson).

- Sok a kutya a gazdátlan kutya, előbb nekik kéne hely.

- Amúgy is válság van és nincs rá garancia, hogy a kicsiknek találsz megfelelő gazdit, sokan hirdetik, hogy anyagi okokból, családi okokból, költözés miatt megválnának akár ingyen is a kutyustól, nem tudják megtartani, mert vagy vinni nem tudják az új helyre, vagy anyagi keretük lett szűkösebb. Én se engedhetem meg magamnak a kutyát, pedig majd szeretnék, de nem állok úgy se lakás tekintetében se pénzügyileg, a papagáj még belefér, őket olcsón megúszom és nincs nagy helyigényük, egy kutyával már gondban lennék.

Gondold meg alaposan, inkább ivartalanítsd, és akkor véletlenül se csúsznak be kölykök.

2009. aug. 15. 16:51
 9/13 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem inkább ments meg egy kiskutyát. :) Vagy vegyél majd egy törzskönyveset és akkor annak lehetnek kölykei.
2009. aug. 15. 16:54
 10/13 anonim ***** válasza:
49%

Azért az nem úgy van, hogy veszel egy törzskönyves kutyát, fialtatod és máris tenyésztő vagy. Ez csak a törzskönyves szaporítás, és sokan ilyen kutyára azt mondják, hogy TENYÉSZTŐTŐL lett véve, és a többi .......

De lehet, hogy egy törzskönyv nélküli kutya jobb, mint egy törzskönyves.

2009. aug. 15. 16:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!