Baj, ha tavasszal kap chipet a kutyám?
Januártól kötelező lesz a chip minden kutyának. Van egy 7 éves kutyám, és azt terveztünk, hogy tavasszal kap chipet. Azért tavasszal, mert az állatorvosunk akkor szokott a mi környékünkre jönni beoltatni a kutyákat veszettség ellen, és azt gondoltunk, hogy az oltás mellett megkaphatná a chipet. Szerintetek, ez jó ötlet? Nem fognak megbüntetni vagy elkobozni a kutyámat? Nemrég olvastam a hírekben, hogy, ha nincs bechipezve a kutya, elkobozhatják, vagy csak ezzel ijesztgetnek?
Jó lenne tudni!
Hogy jön ide az influenza elleni oltás????????????
Gondolkoz már egy kicsit a menhelyek/gyepik fejével is. Ha a legtöbb kutya chipes lesz, és fifike elszökik, befogják, akkor nem kell ellátni 14 napig, és utána gazdit keríteni (vagy alatatni, helytől függ), hanem felcsörögni a gazdit és visszaadni (némi bírság megfizetésének fejében - ha gyepiről van szó).
Az influenza oltást csak azért írtam, hogy a kampányolás és a médiába vetett hit hogyan működik.
A menhelyeken inkább azokkal a kutyákkal van a gond, akiket nem keres senki, nem hiányoznak senkinek, ők maradnak bent sokáig, és ha nem fogadja örökbe senki, akkor lehet, hogy az elaltatás vár rájuk. A gazdás kutyát, aki véletlenül szökik el (aminek megfelelő felügyelet mellett nem lenne szabad gyakorinak lennie), szóval őket kihozhatják 1-2 napon belül, hisz a gazdája rögtön elkezdi keresni, és a menhelyeken is érdeklődik. Úgyhogy pont a felelős gazdák kutyáin nem segít sokat ez a chipezés, a felelőtlen gazdákat meg úgyse lehet majd ezzel megfegyelmezni, mert ott agyban kellene valami változásnak történnie. Az ilyenek akár agyon is üthetik a kutyájukat, vagy kivágják belőle a chipet.
És még egy nagyon fontos kérdés:
ha egy szemét gazda kidobja a kutyáját, és a chip alapján visszajuttatják hozzá, ki fogja ellenőrizni, hogy az a kutya nem véletlenül szötött el, hanem kidobták? Inkább akkor ne jusson vissza ahhoz a gazdához, mert mérgében még talán meg is kínozza szegényt, mert nem sikerült tőle megszabadulnia. :((
Úgy lehet kideríteni, h megmondja: a továbbiakban nem tart igényt a kutyára. Ennyire egyszerű.
És de, a felelős kutyásoknak is segítség a chip. Mert ha magánszemély fogja be? Elviszi dokihoz, ott megnézik és tádámm, megvan a gazdi. Sok kutya került már így vissza az eredeti "tulajhoz". A kutyámban több, mint 1 éve van chip és nyugodtabb vagyok miatta.
Illetve van olyan menhely, amit nem is ismernek az emberek. Sokan nem is tudják, h van gyepi, és hogy azt egyáltalán hol kell keresni.
Volt már rá példa a környezetemben: jön a nő szórólapokkal, h ezt a kutyát keresi. Kérdeztem, h menhelyen volt már? Mondja h igen. És a gyepin? Megkérdezte h itt van gyepi? Mondtam h van. Elmondtam hol van, elrohant oda is és ott volt a kutya.
Lehetne csinálni egy közös honlapot, amin a gyepin és az összes menhelyen lévő bekerült kutyák képe fent van, hogy ne kelljen végig telefonálgatni az összes menhelyet, mert igazad van, hogy ha csak egyet is kihagy/nem ismer a kereső gazdi, és pont ott van a kutyája, akkor nem tud visszajutni hozzá. Vagy az oltási könyvekhez mellékelni egy listát a befogadó helyekről.
Ezek mind szervezést igényelnének, és lehet, hogy kezdetben bonyolultabbak lennének, viszont hosszabb távon szerintem minőségibb változást hoznának, mert a felelősségtudatot erősítenék az emberben. Nem az, hogy na, most már biztonságban vagyok, mert visszajuttatják a kutyámat, ha elveszik. Hanem még inkább vigyáznának, és ha mégis baj történne, nagyobb felelősség lenne a gazdákon, kénytelenek lennének intenzívebben kutatni és tenni azért, hogy megkerüljön a kutya, és még óvatosabbak lennének ezentúl, tehát itt már a személyiségben is lenne előre haladás (felelősségtudat), míg a chippel úgymond "kívülre helyezzük" a problémát, hogy van egy csodaszer, ami majd garantálja a biztonságunkat.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a problémát érdemesebb a gyökerénél kezelni, nem a leveleket nyirbálni, mert az ugyan tűzoltásnak jó, a tüneteket kezelni (nagyjából, látszólag orvosolni egy bajt), de minőségi javulást nem hoz. A minőségi javulás pedig a fejekben kezdődik el, aki már el van rontva, nem csak a rossz gazdák, hanem pl akik lerakják a szemetüket az erdő mellé, azok szerintem már nem igazán változnak meg, bírságoktól sem, viszont ha a mostani fiataloknak az hivatalos oktatás keretein belül tanítanák (sokkal intenzívebben) a felősséget a természet, állatok és az egész környezet iránt, akkor ők már abban nőnének fel. Azokat a pénzeket inkább erre kellene fordítani szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!