Járdaszabály? Hogy kezdjem el?
A kutyámmal már elértünk arra a szintre végre, hogy nyugodtan tudom városban póráz nélkül sétáltatni, viszont ha az úttest közelében gyalogolunk, néha előfordul, hogy lesétál az autóútra vagy csak egy-két lábával lelép. Mellettem jön, csak nem a járdán. Persze vissza tudom hívni, de sokkal nyugodtabb lennék, ha bevezethetném a járdaszabályt, hogy semmilyen körülmények között ne lépjen le a járdáról. Többen ajánlották, hogy klikkerrel tanítsam, ami nagyon is jó lenne, de félek tőle, hogy a kutyám ha ideges vagy izgatott, nem venné elég komolyan ezt. Azt szeretném elérni, hogy ez olyan stabíl legyen, mint a kapun átlépés szabálya, hogy tudja, hogy tilos megcsinálnia és ezt szigorúan tiszteletben is tartja. A kérdésem az, hogy ehhez hogyan tudnék hozzákezdeni? Hogy értessem meg a kutyával ezt?
Előre is köszönöm a válaszokat. :)
A legutóbbi "Egyik kutya másik nem" részben pont ezt mutatták be.
A kutya teljes mértékben figyel rám. 100% biztos vagyok benne, hogy nem fog autók elé lépni, mert nincs miért ezt tennie. Más állatokhoz csak engedéllyel megy, emberektől nem fél, rám figyel végig. Jól szocializált, nem tudok olyanról, amit ne tudnék kontrollálni. Tudom, hogy a törvény tilltja, de már találkoztunk rendőrrel, megkérdezte, milyen fajta. Nem szólt semmit, hogy tegyem pórázra.
Második válaszolónak: jó tükör sulishoz híven minden szombaton nézem a műsort, de ott is klikkerrel volt a tanítás. A kérdésnél leírtam, nekünk miért nem jó a klikker ebben a problémában.
Erdőben is, mezőn is lehet póráz nélkül sétáltatni a kutyát. Úgy tudom, kivétel a vadászterület.
Köszönöm a válaszokat!
Egyébként a rendőrnek semmi köze hozzá, hogy sétáltatsz kutyát, akitől félni kell, az a közterület-felügyelő.
A klikker meg működik az utcán is, ne azért ne próbáld ki, mert hátha nem megy. A legrosszabb, ami történhet, hogy a kutyád figyelmen kívül hagyja a klikkelést és nem megy oda kajáért, na bumm, legalább tudod, hogy még nem koncentrál eléggé rád.
A klikkert feladatok tanítására használjuk. De te nem járdafeladatot akarsz (mert az sosem lesz 100%-os), hanem járdaSZABÁLY! A szabályokat nem azért tartjuk be, mert megjutalmaznak érte (szép is lenne, ha azért kapnám a fizetésem, mert nem hajtok gyorsan) hanem azért, mert ha megszegjük őket, akkor büntetést kapunk.
A járdaszabályt úgy kezdem el, hogy megyek, és várom a pillanatot, hogy lelépjen a járdáról. Nem előre figyelmeztetek, nem mondom, hogy ül, nincs feladat. A kutya gyanútlanul sétál, és abban a pillanatban ahogy lelép a járdáról, három irányból kardozó ninják rohannak rá (helyettesítsd be tetszőlegesen, ráordítás, megrángatás, megtolás, elzavarás, ami a te kutyádnál működő büntetés, a lényeg, hogy vedd fel a terminátorsapkád).
Aztán ugyanez a következő esetben is abban a pillanatban mikor lelép. Ha viszont megáll magától, akkor te szépen lelépsz az útra, kicsit előremész (ő ugyebár még mindig ott áll, különben megharapod) visszamész, adsz egy falatot ha akarsz, vagy megdícséred és mondod, hogy ügyes vagy, gyere gyorsan.
A szabályt sokkal hamarabb általánosítják, mint a feladatot, tehát meglepően gyorsan meg fogja tanulni, de arra azért készülj, hogy a full stabilnak tűnő járdaszabályod egy másik környéken nem fog működni!
A kérdés nem az volt, hogy veszélyes-e póráz nélkül sétáltatni, vagy szabályos-e, hanem hogy hogyan lehet megtanítani a kutyának, hogy ne menjen le engedély nélkül az úttestre.
A felelőtlen kutyasétáltatást véleményem szerint nem meríti ki egy jól nevelt, behívható kutya szabadon sétáltatása. Az, hogy szabályos-e, már más kérdés.
Ha hiszed, ha nem, nekünk két kutyánk van és ezt a szabályt 100%-osan betartják. Kb. 5 éve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!