Nyuszisok, mi a véleményetek erről?
Tudom, hogy kicsit hosszú, de örülnék ha elolvasnátok. A nyúltápról szól. Kíváncsi lennék a véleményetekre.
"A boltokban kapható, nyulaknak készült tápok szinte mindegyike roppant egészségtelen egy nyuszi számára. Az összetevőket a legtöbb eledel hátoldalán elolvashatjuk, amelyiken nem, azt messziről kerüljük. Úgyszintén azokat, melyek több kisállat számára alkalmasak - egy nyúlnak és egy tengerimalacnak vagy hörcsögnek teljesen más igényeik vannak a táplálékot illetően. Amely nyúltápokon az összetevőket feltűntetik, azok sem mindig világosak: növényi melléktermékek, gabonafélék, magvak, zöldségek, gyümölcsök, zsírok, olajok - a törvény szerint ugyanis a részletes leírás nem szükséges.
A növényi összetevők közé tartozik egy kevés valódi növény mellett minden ipari hulladék. Egy időben például szárnyasok ürülékét is belekeverték, mint állati melléktermék. Bár ezt időközben már szerencsére betiltották, továbbra is rengeteg olyan összetevő kerül a tápba, ami káros az állat szervezetére.
A gabonák és magvak nem árulnak el túl sokat. Mégis mit tartalmaz? Kukoricát, rozst, búzát, zabot...? S mely formában? Hiszen az sem mindegy.
A zöldségek, gyümölcsök címszó magába foglalja az összes (többnyire feldolgozott) zöldség- és gyümölcsfajtát. Azok is belekerülnek, melyek a nyúl számára károsak.
A zsírok és olajok szintén minden növényi és állati zsírt, olajat magukba foglalnak.
Továbbá a tápok szinte mindegyike tartalmaz valamiféle természetellenes, kémiai anyagot. Ilyen a tömegnövelőszer, hiszen a növények a feldolgozás során tápanyagértékük javarészét elveszítik, ahogy a vitaminokat is. Ezeket mesterségesen pótolják, ennek mennyiségére persze nincs egységes szabály, minden gyártó annyit tesz bele, amennyit jónak lát. A legtöbb esetben nem a nyúl érdekeit nézik. A színezőanyagok, ami által a szemünkben az eleség sokkal változatosabbnak és étvágygerjesztőbbnek tűnik. A zöld falatok láttán a mező növényeire gondolunk, a sárgákról a gabonák jutnak eszünkbe, míg a narancssárgák, a pirosak a zöldségekre, gyümölcsökre emlékeztetnek. Az aromák és ízfokozók miatt a nyuszi számára ellenállhatatlan - ez az oka az őrült zabálásnak, amire oly sok gazdi panaszkodik - gyakran akkor is tömik magukba, mikor már tele vannak. Mi azt látjuk, mennyire ízlik nekik, ezért elmegyünk a boltba és veszünk még belőle.
Amellett, hogy a tápok táplálékértéke nagyjából nulla, rendkívül veszélyesek is, mert az összetevőket először apróra őrlik, s így az egyes részecskék többnyire kisebbek, mint 0,3 mm. Ahhoz, hogy megértsük, ez miért is olyan veszélyes, tisztában kell lennünk a nyulak emésztésével. Rövidre fogva, a körülbelül 0,5 mm alatti táplálékrészecskék nem a megszokott módon, a vastagbélen keresztül ürülnek ki a szervezetből, hanem a vakbélben landolnak. A rágás közben apróra morzsálódó táp nagy része tehát a vakbélbe kerül, ami nem képes olyan gyorsan feldolgozni az oda jutott táplálékot, mint amilyen sebességgel a nyúl eszi azt. Így a lenyelt táplálék a vakbélben felhalmozódik, míg a vastagbélben hiány alakul ki. A felhalmozódás erőteljesen lelassítja az emésztést vagy akár telejsen le is állíthatja azt. A vastagbélből hiányzó táplálékmennyiség szitén életveszélyt okoz, mert nincs mi lendületben tartsa.
S ha ez mind nem lenne elég, a tápok a feldolgozás, a felhevítés miatt - a természetes táplálékokkal ellentétben - a gyomorban lévő folyadékok (víz, gyomorsav stb.) hatására megduzzadnak, elérik térfogatuk ötszörösét. Ez az érzékeny és igen vékony gyomorfal miatt nemhogy csak borzasztóan fájdalmas, de alaposan túl is terheli, valamint kiszárítja azt, felfúvódáshoz, székrekedéshez vezethet.
A táp ráadásul a nyúlfogaknak sem megfelelő. Struktúrája miatt komolyabb rágás nélkül is szétmálik, nem veszi igénybe a fogakat, ez az egyik oka a nyulak fogproblémáinak.
Mivel legnagyobb része magfélékből áll, rendkívüli módon hizlal. E téren legfőképp azon állatokra veszélyes, mik egyedül és/vagy télen lakásban élnek. A lustaság mellett túlsúlyhoz, a szervek elzsírosodásához (pl. zsírmáj) vezet. Ez utóbbi a nyuszik hirtelen halálának egyik leggyakoribb oka.
Az alkotórészek őrlése, összekeverése, felhevítése és formázása után tehát egy táplálékpszichológiailag teljesen értéktelen, veszélyes hulladék marad hátra, mit a gyárok jó pénzért adnak el nekünk. A nyuszik életéből egyáltalán nem hiányzik.
Annak oka, hogy a tápok ennyire kedveltté váltak, több dologra vezethető vissza. A legnyomósabb indok az, hogy a gazdik számára ez a legegyszerűbb, legkényelmesebb módszer. A reklámokkal, frappáns szövegekkel a gyártók elhitették az emberekkel, hogy ez a nyuszinak is jó, egészséges, természetes, tele van vitaminokkal. Sokan azt gondolják, hogy a tápok valóban csak növényekből, egészséges magvakból állnak.
A nyúltápok közül kiemelhető a Versele-Laga Cuni Adult Complete, habár ez is szükségtelen, egészségtelen, hizlaló és veszélyes, összetételét tekintve a többinél egyértelműen jobb.
Íme néhány kísérlet, mellyel külöféle tápok duzzadáskészségét vizsgáltuk:"
Ugyan ezen a véleményen vagyok, nem szabad bolti táppal etetni őket!
Én tápboltba járok, gazdabolt, ott veszek neki Nyúltáp néven futó hamit, egyszerű lucerna össze paszirozva, és kap még mellé kis mennyiségű búzát, kukoricát és arpat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!