Zöldalgás az akváriumom. Volt már vízcsere, új szűrő, új világítás, algaölő használata. Mit tegyek hogy eltűnjön? Segítséget kérnék!
Nincsenek élő növényeid! Ha egyáltalán nem lenne világítás, az se lenne kevés.
Így csak az algáknak világítasz.
Ha lennének növények, igen, akkor még 1 is kevés.
Talán anubias meg gömbmoha megélne alatta. Nem tudom mást mondani, mert ez a valóság, 200 literhez 50 watt kimondottan alacsony fényerő nem sok növénynek elég.
Egyébként ha már itt tartunk, nem tudom ki ajánlotta, meg ennyi algánál kb ez is tökmindegy, de amúgy csak megjegyzésképpen, az a 12000 K-s félig tengeri kékes cső sem épp mondható ideálisnak.
Amúgy ez a pöttyösgurámi az gyöngygurámi?
Mert azok akkora zabagépek, hogy felnőtt korukra önmagukban majdnem maxra terhelik a vizet.
Mármint jól szűrt vizet. AMi ilyen fan2-esből kb 3 db-ot jelentene.
Legalábbis 5 db felnőtt gyöngygurámira simán számolnék vagy 150 liter vizet. Az 5-5 kis rajhalra kb 40-et.
És nettóban kb itt is a történet vége.
És hangsúlyozom, még ez is jó szűrés mellett értendő!
Az előző szűrőt kidobtad? Nem tudod beüzemelni pluszba?
Kitakaríthatod az akváriumot, (de akkor a szűrő szivacsát ne mosd ki, hanem járasd közben egy vödör akváriumvízben)
de józan logikával belátható, hogy ha a mostani körülmények ide vezettek, akkor ha semmi alapvetőn nem változtatsz jelentősen, akkor ugyanúgy ez lesz a vége.
Meg az, hogy beállsz abba a sorba, akiknek hülyeségeket tanácsoltak, apránként többet költesz rá, mint ha az elején beletettél volna egy komolyabb összeget, állandó meló meg nyűg lesz vele, megunod, és megszünteted az egészet.
az össze szűrő biológia szűrő, csak nem ugbyaolyan hatékonyságba.
csak h éreztessem: a mostani szűrőd egy mini cooper és kellene legalább egy golf kombi, h elférjenek benne a bacik :D
a biológia szűrés:
Az okos kereskedők okosan tudnak áfás számlát kitölteni, hasonló eladói feladatkört elvégezni, meg vélt tudást profin eladni.
Ahogy mondani szoktam, kérdezni itt kell, a boltba vásárolni kell menni.
Minden szűrő, ami porózus felületen szívja át a vizet, biológiai szűrésre alkalmas. Maga a biológiai szűrő a lebontó baktériumok , amik ezen a porózus felületen megtapadnak.
Nagyon sérülékenyek, vigyázni kell rájuk. (Ezért ne mosd ki a szűrő szivacsát, és egyébként se soha, max leszívott akváriumvízben nyomogasd ki egy kicsit)
Azt már tisztáztuk, hogy a baktériumoknak nagy felület kell, ezek a nagytestű halak meg annyira terhelik a vizet , hogy nálad érdemesebb 250 literrel számolni, szóval az a helyzet, hogy gyári belső szűrő egyszerűen túl kicsit ahhoz, hogy erre a feladatra alkalmasak legyenek.
Lásd 5. válasz közepe, vagy külső, vagy alternatív belső.
Ki lehet hozni olcsóbban, drágábban, persze az olcsóbb nem föltétlenül esztétikus...
Mennyit tudnál rákölteni?
Mert ha a pénz annyira nem korlát, akkor az egészet rendbe lehetne tenni, jó világítással, élő növényekkel, attól függ, mennyire érdekel a hobbi.
Ha csak a gyerekeknek úszkáljon valami , az is megoldható.
Hát nem.
Jobb szűrés, kevesebb hal. Ez alap. (az aranyhal tudatában, ez már nem határeset, jó lenne az 1 aranyhaltól, 2 gurámitól meg 2-3 algaevőtől megszabadulni, és akkor akár néhány rajhal még mehetne hozzájuk.
Fény meg növény nem föltétlenül kell. Sügéres akvákba sincs. Ha akarsz növényt, jóval több fény kell.
A vízminőség nincs rendben. Illetve nem tudni teszt nélkül, igen, az algák jelzik a bajt, próbálnak segíteni, de általában kevesek hozzá.
Ja, és a nitráttól részleges vízcserékkel tudsz megszabadulni, nem szűréssel.
Szóval jobb szűrés, kevesebb hal.
Szűrőből ezer változat van, azért kérdeztem, mennyi szánsz rá. De akkor ajánlok 1-et, tanult kollégám kedvencét, szerintem ide neked jó lenne:
Atman AT 202 + biofilter 3 vagy 4. Kérdezz pontos méretet a boltban, mert szerintem elírták, az össz magasság max 40 cm legyen.
És ezt a jelenlegi szűrő mellett kéne használni.
Ha csak 1 szűrőt akarsz, akkor a 203-as powerhrad kell, az mondjuk 2000 l/h-s elég erős, de szabályozható, visszább lehet venni a teljesítményét.
Ahogy mondtam, a világítás vagy maradhat ilyen, mint most, és nem lesznek növények, jó biológiai szűréssel, és 2 hetente 30 % vízcserével rendben tartható a víz)
vagy ha szeretnél növényeket, jóval erősebb fény kell, minimum 3 ilyen 18 wattos.
(egyébként 200 litereshez 30 wattos, 90 cm-est szoktak használni.
A márka tökmindegy, sima 3 sávos napfényes cső általában jó.:
Ilyen: [link]
Neked amúgy 2 db ilyen lenne az alap, ha akarsz néhány árnyéktűrő növényt:
Ez 90 cm hosszú, nagyobb sávban világít.
De egyelőre szűrőből vegyél egy nagyot, meg néhány haltól szabadulj meg, esetleg próbáld elcserélni szűrőre! :)
A részleges vízcserék legyenek rendben, és adj neki pár hetet, hónapot, hogy hogy reagál erre. Aztán meglátod.
Ja, és persze a halak csökkenésével figyelj rá, hogy ne etess túl különben semmit nem érsz vele.
Naponta fél percig etess, aljzatlakóknak este valami plusz kis kaját adhatsz, és ennyi.
az összes kérdező ilyen lenne, nem 45 % os lennék :DDDD
pozitív a hozzáállásod :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!