Miért tiltott a gömbakvárium?
Idézek egy sort:
"Az állatok jobb életkörülményeinek biztosítására irányuló rendelkezés - amelynek betartását a helyi jegyző bármikor ellenőrizheti - egyik újdonsága, hogy megtiltja a halak gömbakváriumban való tartását. A rendelkezés szerint a madarakat sem lehet már kör alakú kalitkában tartani. Az indoklás szerint ugyanis a gömbformák veszélyeztetik az állatok testi épségét."
" Még egy aranyhal is lehet depressziós! Egy gömbakváriumban nem tud sehova elbújni, nincs biztonságérzete. Így állandóan úszik, a kimerültségtől pedig előbb-utóbb elpusztul – mutatott rá a rendelet szükségességére dr. Kapillár Zoltán állatorvos, hozzátéve: a körkalitkában tartott madarakkal ugyanez a helyzet, sőt kis helyen az ebek is lehetnek depressziósak."
"Gömbakváriumban nem tud sehova elbújni"
Miért? Ki akadályozza, hogy beletegyek pl. egy cipőt, máris van hova visszahúzódni a cápák ellen.
Kicsit elkanyarodva, de témánál maradva: ha a jogalkotók ennyire odafigyelnek az állatok lelki életére (helyesen teszik), a forma mellett azt miért nem szabályozzák akkor, hogy ne tarthassanak az állathoz mérten, és arányosan megadott méretnél kisebb helyen akármit? Én papagájos vagyok, úgyhogy mondjuk egy hullámost 20*35*30as kalitkában... de a halaknál is, mondjuk 10 aranyhalat egy 40 literesben, nem értek hozzá, csak mondtam valamit.
Most is ugyanúgy árulnak gömbakváriumot, és kör alapú kalitkát, a múltkor pont a Westendben láttam egy-kettőt, szóval nem is valami eldugott helyen tettek ki rájuk maradt árut.
Betartatni a minimális alapterületet is annyira lehetne és kellene is, mint a formát.
"Semmi esetre se tartsuk az aranyhalakat gömb alakú akváriumba.A halak mozgása következtében vízhullámok keletkeznek, amik az üvegről visszaverődnek a halra.Tehát az érzékeny oldalvonalon keresztül a hal állandóan a saját testképét / echoját érzékeli.Ez tartós stresszhez és az aranyhal ellenálló képességének romlásához vezet.Emellett még sok más hátránya van, a díszhalak gömb alakú akváriumban történő tartásának."
Sera tanácsadó-Az aranyhalas akvárium
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!