Az akváriumomban zöld és barna alga is megjelent.54L, Eheim 2008 szűrő, fűtő is van, vízcserét betartom, világításom 15W, növények vannak. Mi lehet az algásodás oka? Többi lejjebb!
hol van az akvárium?
úgy értem ablaknál vagy nem
Így elsőre nekem az tűnik a legfontosabb kérdésnek, hogy mikori az akvárium? (Ilyen vegyes robbanások a frissekre jellemzőek, nehezen kerülhető el teljesen. Viszont szerencsés esetben magától lecseng idővel)
Növényekkel tényleg jó ötlet legyőzni az algát, viszont itt van egy kis bökkenő. A legkönnyebb, gyorsan növő növényekkel elérni ezt a hatást, általánosságban viszont elmondható, hogy ezek a növények többnyire elég fényigényesek.
Ha az 54 liter fölött 18 W világít, akkor ez nem olyan is olyan egyszerű feladat.
Az biztos, hogy a sok ammónia, nitrát, foszfát, szilikátok, rossz (minőségű/mennyiségű) fény a kiváltó ok.
Algairtókat tényleg fölösleges használni, viszont vannak olyan szerek, amik a fenti anyagokat megkötik, ezek hasznosak lehetnek.
Részleges vízcserét is lehet egy kicsit jobban erőltetni, ill. másképp elosztani. Minél nagyobb egy aki, annál ritkábban kell vízcsere, ezért megpróbálhatnád a szokásos heti 30%-ot felcserélni heti 2-szer 20%-ra.
A szűrőt is érdemes lenne kicserélni, nem is (csak) a vízforgatás miatt, inkább a szűrőfelület nagysága miatt.
Az ammóniát a szűrő feladata nitráttá alakítani, (igen, még egy belső esetében is) és ehhez nagy felület kell.
Jobb lenne egy 2010-es, kb. 75%-os teljesítményen.
Világításból inkább egy alacsonyabb (5000-6000 K) színhőmérsékletűt válassz, kevésbé algásít, mint egy hidegebb (8000K) fény.
Viszont a fenti módszerekkel ne próbálj fényigényes növényeket tartani, (hiszen fényed sincs hozzá), mert ha azokat elkezded tápozni, csak rontassz a helyzeten.
A túletetés elkerülésére is figyelj!
Elmondom nálam mi van 45 literesben:
Ezt napfény nem éri
1db 45cm-s "hagen flora glo" neon cső 15 Wattos.
1db vízalatti neon 35cm hosszú fehér 6 Wattos.
1db vízalatti neon 35cm hosszú kék 6 Wattos.
Szóval ez a három van nekem az akvárium fölött, és kikísérleteztem, ezzel semmi alga nem képződik.
A növények nőnek tőle szépen.
A szűrőm meg egy nagyon gagyi kicsi belső szűrő.
Heti 1x szoktam 30% vizet cserélni, nagyjából, de nem mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!